Napokon belül eldőlhet a jen sorsa

2014.06.03. 15:23

Az USDJPY párosa tegnap az év eleje óta formálódó csökkenő háromszögből lépett ki. Amennyiben a jövőben további megerősítéseket kapunk, akkor markáns jen gyengülés jöhet, ami kínálhat jó hozam-kockázat arányú beszállókat.

Miután az USDJPY párosa tegnap határozottan áttörte a háromszög csökkenő szárát, az 50 napos mozgóátlagot is sikerült legyőznie.

Az MACD indikátor vételi jelzése és az RSI emelkedő mozgása pozitív jelnek számít a dollár erősödése szempontjából. A vételi pozíciókra további megerősítést adhat, ha a grafikonon ma is egy emelkedő gyertya fog megjelenni és ezzel elkezdi megtolni a Bollinger-szalagot. A japán jen gyengülése egészen a háromszög tetejéig, a 105,5-ös árig tarthat. Az árfolyam emelkedését a 102,7-es, illetve a 104-es szinteken húzódó ellenállások akadályozhatják meg.

Stop-loss szintünket a csökkenő háromszög vízszintes szárához logikus talán elhelyezni.

USDJPY napi grafikonForrás: AmiBroker, Investor.hu

 

Miután az árfolyam tavaly novemberben kitört egy szimmetrikus háromszögből és elérte a 105,3-as árat, egy csökkenő háromszög alakult ki, amiből hamarosan újabb kitörés várható.

A kitörés valószínűségét az MACD indikátor és a Bollinger-szalagok összehúzódása is erősíti. Tisztább vételi jelzést akkor kaphatunk, ha a jövőben a háromszög csökkenő szára, illetve a szaggatott vonallal jelzett emelkedő trendvonalat is áttöri az árfolyam. Az alakzatból számolható célszintet a 105,5-ös árra lehetne húzni.

A kitörés után a stop-loss szintünket a háromszög vízszintes szára alá, az 50 hetes mozgóátlag környékére lehet célszerű helyezni.

USDJPY heti grafikonForrás: AmiBroker, Investor.hu

 

Mik azok a mozgóátlagok? 
 
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
 
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
 
Mi az az MACD? 
 
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
 
Mi az RSI? 
 
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.