Ma este darabolják fel az Apple részvényeit, ügyfeleink jövő héttől pedig már az új árfolyam mellett kereskedhetnek az Apple részvényével. Az árfolyam közben remekül teljesít az utóbbi időben, ráadásul a hétfői fejlesztői konferencia keretében érkezett bejelentések sem tudták elrontani az összképet, így a május elején kiküldött kereskedési ötletünk már több mint 8 százalékos pluszban jár.

 

Javában zajlik az élet az Apple háza táján, a héten a fejlesztői konferenciáról érkeztek fontos hírek, hétfőtől pedig az új árfolyam mellett kereskedhetünk majd a részvényekkel. A részvény közben remekül teljesít az utóbbi hetekben, a május elején 595 dolláros árfolyamnál kiküldött Csúcstámadásra készül az Apple című hírlevelünk óta pedig már több mint 8 százalékot emelkedett.

  • Az új árfolyamot hétfőtől láthatjuk majd az Apple neve mellett, a jelenlegi részvényesek pedig minden Apple részvényük helyett 7 új részvényt kapnak majd, az előző gyorsjelentés során bejelentett 7:1 arányú feldarabolás (split) értelmében.
  • Ügyfeleink számára nincs semmilyen extra teendő, az Investor Trader automatikusan jóváírja a számlán az új részvényeket. A felaprózásnak adózási szempontból sem lesz hatása, mivel a nyereség/veszteség kiszámításánál a korábbi bekerülési árakat is azok hetedén veszik csak figyelembe. A Google tavaszi felaprózásánál tehát lényegesen egyszerűbb lesz a helyzet.
  • Az Apple a likviditás növelésével indokolta a lépést, így pedig akár az ársúlyozású Dow Jones indexbe is bekerülhet a részvény, ami az alapok vásárlásán keresztül növelheti a forgalmat, a világ jelenleg is leglikvidebb részvényének esetében. Ezzel együtt az árfolyamok és részvények számának változása mellett semmilyen fundamentális tényező nem változik az Apple-nél.
  • A 7:1 arányú split ugyanakkor meglepőnek számít, mivel a vállalatok általában 2:1, 5:1, vagy éppen 10:1 arányú feldarabolásokat szoktak bejelenteni. Akár az is elképzelhető, hogy az Apple a korábbi 700 dolláros történelmi csúcs miatt választotta a 7-es számot, ami így pont 100 dollárral lenne egyelő.

A konferencián történő bejelentések egyébként az összképet nem változtatták meg, sőt, a fejlesztők számára bemutatott új programozási nyelv akár távolabbi perspektívákat is megnyithat majd a jövőben, katalizálva az árfolyamot a nyáron.

Az Apple tehát látszólag a szoftverek közötti integrációval próbálja erősíteni hardvereladásait, és Mac, illetve iPad vásárlásokra csábítani az iPhone tulajdonosokat. A várhatóan ősszel érkező hardverek körüli spekulációk pedig segíthetik is az emelkedést majd a nyáron. A második negyedéves gyorsjelentés várhatóan július végén érkezik.

Sikerült a kitörés

Nem csak a héten, hanem a korábbi hetekben is remekül szerepelt a részvény, májusban szinte folyamatosan emelkedett a papír, és a 600 dolláros szint sem tudta sokáig útját állni az emelkedésnek. Az utóbbi napokban pedig valósággal szárnyalt a részvény, ami 645 dollár közelében zárt tegnap.

Ebből kifolyólag viszont meglehetősen túlvett a papír a napi grafikonon, az RSI már 78 felett jár, de az MACD sem fest túl jól. Rövid távon így akár kisebb korrekció is elképzelhető, ami akár a 600 dolláros szint visszateszteléséhez is vezethet.

Az Apple napi grafikonja (Nasdaq)Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Hosszabb távon azonban szinte minden a terv szerint alakul, a füles csésze alakzatból szinte tankönyvi kitörést lehet látni. A korábban megfogalmazott 700 dolláros célár így továbbra is az elsődleges célnak tekinthető.

Az Apple heti grafikonja (Nasdaq)Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A pozícióról alkotott hosszú távú elképzelésünk így továbbra is változatlan, a fentebb említett tényezők miatt nem változtatunk az eredeti stratégián, és nem emeljük a stop-loss megbízásunkat sem.