Bóvliban marad Magyarország

üvegház hatású gázok, szmog, légszennyezés, Az Országház látképe, kéményekkel az előtérben
Vágólapra másolva!
A sokak által várttal ellentétben nem minősítette fel a magyar adósbesorolást a Fitch, mely még a kilátásokon sem javított.
Vágólapra másolva!
  • A Fitch megerősítette Magyarország "BB+" minősítését, továbbra is stabil kilátásokat rendelve mellé. Ez továbbra is bóvli, tehát befektetésre nem ajánlott kategóriának felel meg.
  • A hitelminősítő szerint Magyarország gazdasági kilátásait felfelé és lefelé mutató kockázatok egyaránt övezik. A Fitch kiemeli, hogy a gazdasági növekedés felgyorsult az utóbbi negyedévekben, és a munkanélküliség is csökkent az év elején.
  • Az indoklás szerint Magyarország bruttó államadósság-rátája kétszerese a vele azonos kategóriában szereplő országok átlagos államadósságának, ami továbbra is sérülékennyé teszi hazánkat. Ezen túl a gazdasági növekedési kilátásaink alulmúlják az összehasonlító csoportban (a "BB" és "BBB" kategóriában) szereplő országokét.
  • A külföldi devizában fennálló államadósság lassan csökkenni fog, ami mérsékli a devizamozgások kedvezőtlen hatásait.
  • A hitelminősítő mindenesetre javított hazánk növekedési előrejelzésén, és már 2,7 százalékos gazdasági bővülést várnak erre az évre. Ez elsősorban az állami költekezéseknek, és az EU-s támogatások nagyobb lehívásainak köszönhető, melyek viszont kevésbé járulnak hozzá a növekedés fenntarthatóságához.
  • A bankszektorral kapcsolatban kiemelik, hogy a nem-teljestő hitelek aránya magas marad, és csak emelkedni fog a későbbiekben. Ezen túl a bankok számára a működési környezet kedvezőtlen marad.
  • Magyarország adósbesorolása akkor javulhatna, ha csökkenne az államadósság-ráta, és a külföldi devizában fennálló államadósság mérséklődése is tovább folytatódna. Továbbá, ha a gazdasági növekedés fenntarthatóságára több bizonyíték állna rendelkezésre.
  • A forint kisebb gyengüléssel reagált a hírekre, mivel a piac (köztük a Concorde) arra számított, hogy a hitelminősítő legalább a kilátásokon javít. A forint euróval szembeni árfolyama így 304,3-ig szaladt fel.