IMF: Van előrelépés, de az államadósságot kellene csökkenteni

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság kikerült a 2012-es recesszióból és főleg a kormányzati beruházásnak, fogyasztásnak és nettó exportnak köszönhetően tavaly 1,1 százalékos növekedést produkált, ám továbbra is jelentős kockázatot jelent a bizonytalan globális környezet, a még mindig magas államadósság, a nagy finanszírozási igény és a külföldi finanszírozásra való széleskörű támaszkodás - állapította meg a Nemzetközi Valutaalap az éves országjelentésében.
Vágólapra másolva!

Az IMF szakértői által összeállított és az igazgatótanács által jóváhagyott jelentés 2014-ben 2, a következő két évben pedig egyaránt 1,7 százalékos növekedéssel számol. Megállapítja, hogy a magánkereslet erősödött ugyan, de továbbra is gyenge, a kiskereskedelmi és vállalati szektornak nyújtott hitelezés pedig lassuló ütemben ugyan, de tovább zsugorodott.

A termelés növekedése várhatóan 2 százalékos lesz idén a beruházások és a lakossági fogyasztás további javulása mellett, az export pedig tovább bővül.
Magyarország sebezhetősége a tartós folyó fizetési mérleg többletének, az alacsony inflációnak és jelentős költségvetési konszolidációnak köszönhetően csökkent. Ezek a fejlemények segítettek abban, hogy az ország tavaly elég jól ellenállt a feltörekvő piaci zavaroknak. Ám a még mindig jelentős államháztartási és külső finanszírozási igény, a külföldi finanszírozásra való támaszkodás, a fejlett gazdaságok monetáris politikájának bizonytalansága és a pénzügyi stressznek a feltörekvő piacokon történő esetleges újbóli megjelenése kockázatot jelent.

Magyarország bizonyította elkötelezettségét, hogy a költségvetési hiányt az uniós limit alatt tartsa. A 2013-as hiány a becslések szerint a GDP 2,2 százalékán áll majd, túlteljesítve a 2,7 százalékos célt. Az államadósság csak kismértékben csökkent, valamivel a GDP 79 százaléka fölé esett. A 2014-es 2,9 százalékos hiánycél enyhe strukturális lazítást sejtet, miközben az államadósság nagyjából változatlan marad.

Az IMF szerint Magyarország középtávú növekedési kilátásai továbbra is visszafogottak, mert a lakossági fogyasztás gyenge, az erőtlen gazdasági környezet pedig nyomasztóan hat a magánberuházásokra. A bankok továbbra is nyomás alatt állnak a súlyos adóterhek, a nem teljesítő hitelek és a gyenge növekedési kilátások miatt.