Bedobták a lex TV2-t

Vágólapra másolva!
Mérséklődhet a reklámadó idei mértéke azoknál az érintett médiavállalkozásoknál, amelyek a társasági adóban vagy a személyi jövedelemadóban a korábbi években elhatárolt veszteséget halmoztak fel - egy erről szóló módosító indítványt fogadott el kedd esti ülésén az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. A módosító javaslat azt eredményezi, hogy a két nagy kereskedelmi csatorna közül a TV2 terhei csökkennek, az RTL Klubé viszont nem, mert előbbi tavaly veszteséges volt, míg utóbbi nyereséget könyvelhetett el.
Vágólapra másolva!

A Ház szerdán szavaz sürgős eljárásban a reklámadóról szóló törvényjavaslatról, amely adóval sújtaná a reklámokból származó árbevételt, és az adót a saját reklámok költsége után is felszámítanák.
A törvényalkotási bizottság az előterjesztés részletes vitájában az ellenzéki képviselők elutasítása mellett fogadott el egy változtatást az eredeti előterjesztésen. Eszerint az idén kezdődő adóév adóalapját mérsékli a társasági adóban és a személyi jövedelemadóban a korábbi években elhatárolt veszteség ötven százaléka.

A reklámadóról szóló javaslat előterjesztője, L. Simon László (Fidesz) a vitában elmondta, hogy eredetileg forgalmi típusú, vagyis a nyereségtől független adót képzelt el, hogy ne vonhassák ki alóla magukat azok sem, akik akár gazdasági okokból, akár az adóelkerülési technikák miatt veszteségesek. Most mégis támogatja a benyújtott módosítást, hogy lehetőséget adjon ezeknek a cégeknek arra, ne növekedjen tovább a veszteségük.

Az ülésen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormány támogatásáról biztosította a bizottságot.
A szocialista Bárándy Gergely a jobbikos Szilágyi Györggyel együtt arra várt választ, hogy mely médiumok a módosító javaslat kedvezményezettjei. A független Fodor Gábor szerint az egész törvényjavaslat a sajtószabadságot fenyegeti, a módosító javaslat pedig a TV2-nek kedvez. A szocialista Tóth Bertalan lex TV2-nek titulálta a módosítást, és a törvényjavaslat legfelháborítóbb részének nevezte a bizottsági javaslatot.

A fideszes Balla György viszont úgy érvelt, hogy az előterjesztés nem tesz különbséget kormánypárti vagy ellenzéki médiumok között. A kis médiumokat szinte érintetlenül hagyja - mondta -, miközben "a ránk sok szennyet bocsátókat jóval nagyobb mértékben adóztatja".

Frakciótársa, Szabó Zsolt egy ellenzéki kritikára válaszul úgy vélekedett, hogy az adózás szempontjából éppen jó időpontban születik az idei adóévre vonatkozó javaslat. Arra a bírálatra pedig, amely szerint az ellenzékieknek ártana, a kormánypártiaknak pedig kedvezne a most benyújtott módosítás, azt mondta, az, hogy kinél keletkezett elhatárolt veszteség a társasági vagy a személyi jövedelemadó miatt, belső információ, a mérlegből vagy az eredménykimutatásból nem derül ki.

L. Simon László válaszában a legnagyobb tévedésnek nevezte, hogy a javaslat sértené a sajtószabadságot vagy tönkretenné a semleges médiumokat, szerinte a politikai vélemény sokszínűségét szolgáló médiumokat nem veszélyezteti. Sorolta azokat a kormánypártinak tartott médiumokat, amelyeket jelentősen érint a reklámadó. Szerinte ma a sajtószabadságra leginkább a tulajdonosi vélemények hatnak.