Hernádit távollétében is elítélhetik Horvátországban

Vágólapra másolva!
A horvát bíróság szerint megalapozott a Hernádi Zsolt ellen emelt vád, így a Mol vezérét a távollétében is elítélhetik, illetve érvényben marad a vizsgálati fogságra vonatkozó döntés is.
Vágólapra másolva!

A Zágráb megyei bíróság keddi döntése szerint megalapozott az a vád, amelyet a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) adott be Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen, jelentette a horvát állami televízió.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Hernádi ügyét az USKOK kérésének megfelelően akkor is tárgyalhatják, ha a Mol-vezér nem jelenik meg a bíróságon. A védelem kérte, hogy töröljék el a vizsgálati fogságra vonatkozó döntést is, amelyet a bíróság a szökés veszélye miatt rendelt el, ám ezt sem sikerült elérni.

Az USKOK március 31-én emelt vádat Hernádi ellen, mivel szerintük tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader egykori horvát miniszterelnöknek azért, hogy a Mol megszerezze a többségi irányítási jogokat az INA olajtársaságban. Hernádi ügyvédei szerint a vád megalapozatlan, és nincs jogi alapja annak sem, hogy ügyében a távollétében döntsön a horvát bíróság.