Zsákolják az amerikai és ázsiai részvényeket

Vágólapra másolva!
Hétfőn új történelmi csúcsra futott ki az amerikai S&P 500 és a Dow Jones részvényindex, míg ma Ázsiában szintén jó a hangulat, és a vételi ekdv dominál a piacokon. Ázsiában a vártnál erősebb kínai makroadatok fűthetik a tőzsdéket, egyedül a japán börze marad ki a jóból.
Vágólapra másolva!

USA: Ismét új csúcson az S&P 500

  • Hétfőn is folytatódott a csúcsdöntés az amerikai tőzsdéken, a főbb részvényindexek közül az S&P 500 és a Dow Jones 0,1 százalékos emelkedés után ismét történelmi csúcson zárt. Az S&P 500 átlépte az 1950 pontos szintet, míg a Dow Jones csupán néhány pontra került a 17 ezres szintjéhez. Rajtuk kívül a Nasdaq 0,3 százalékos pluszt szedett össze.
  • Részvényeinek felaprózása után 1,6 százalékos pluszban zárt az Apple. A hetedelés technikai lebonyolításáról mi is megemlékeztünk.
  • A Tyson Foods kerülhet ki győztesként a Hillshire Brandsért (NYSE) zajló versenyfutásból. A hírek szerint a Tyson Foods részvényenkénti 63 dolláros felvásárlási ajánlatát egyre inkább hajlik elfogadni a Hillshire vezetősége. A felvásárlási célpontért még a Pilgrim's Pride (Nasdaq) volt versenyben, mely papíronként 55 dollárt ajánlott a társaságért, de tegnap visszavonta ajánlatát. A hírek ellenére a Tyson Foods 6,5 százalékot zuhant, a Hillshire 5,3 százalékot erősödött hétfőn.
  • 9 százalékos tulajdoni hányadot vásárolt a Family Dollar Storesban Carl Icahn befektető. Icahn szerint a diszkont üzletlánc remélhetően egyre több értéket fog tudni teremteni részvényeseinek. A hírre 13,4 százalékot száguldott a papír.
  • Beperelte a General Motorst egy 2004-es baleset elszenvedője, aki egy Saturn Ion gépkocsiban ülve szenvedett súlyos sérüléseket az autó hibája miatt. A balesetért korábban a GM 100 százalékban vállalta a felelősséget, melyet a gyújtáskapcsoló hibája okozott. Az autógyártó amiatt csak ebben az évben 2,6 millió autóját hívta vissza, míg az összes visszahívott gépkocsik száma már meghaladja a 15 milliót. A GM tegnap 0,1 százalékos mínuszban zárt.
  • A Netflix részvényesei elutasították azt a javaslatot, mely szétválasztotta volna a cég elnöki és vezérigazgatói pozícióját. Jelenleg mind a két tisztséget Reed Hastings tölti be, aki így továbbra is a vállalat elnök-vezérigazgató maradhat. A részvények 1,6 százalékot estek a hírre.
  • Tárgyalásokat folytat a Time Warner a Vice Mediával egy lehetséges részesedésszerzés ügyéről. A Time Warner 2-3 milliárd dollárért vehet tulajdoni hányadot a Vice Mediában, amivel további terjeszkedéseket valósíthatna meg az internetes média és a hagyományos televíziózás területén. A Time Warner 2,9 százalékos mínuszban zárt tegnap.
  • A Merck gyógyszeróriás részvényenként 24,5 dollárért, összesen 3,85 milliárd dollárért felvásárolja az Idenix Pharmaceuticals társaságot. Az Idenix a hepatitis C elleni gyógyszere miatt lehet értékes a Merck számára. A Merck az Idenix pénteki záróárának közel 2,5-szeresét fizeti ki az ügylet keretében, ami hatalmas prémiumnak felel meg. Ennek megfelelően a felvásárlás hírére 230 százalékot ugrott az Idenix árfolyama.

Ázsia: Erős kínai adatok jöttek

  • Vártnál erősebb makroadatok érkeztek ma a kínai gazdaságból, az éves infláció a várt 2,4 százalék helyett 2,5 százalékos lett, ami az előző havi 1,8 százalék után is növekedést jelent. Ez akár a gazdasági aktivitás fokozódására is utalhat.
  • A termelői árindex szintén várt felett alakult májusban, az elemzők az áprilisi 2 százalékos visszaesés után most 1,5 százalékos mínuszra számítottak, de csak 1,4 százalék lett a tényleges csökkenés.
  • A kínai piacokon 1-1,1 százalék körüli pluszokat lehet ma látni, amiben a vártnál erősebb gazdasági adatoknak lehet szerepe. Az ausztrál és dél-koreai piacok is erősek, egyedül a japán Nikkei szenved, ami 0,5 százalékos mínuszban jár. Utóbbi gyenge szereplésében a jen erősödésének is szerepe lehet, a dollárral szemben 102,3-nál járnak a jegyzések.