A Mitsubishivel szövetkezne a Siemens

2014.06.11. 16:25

A Mitsubishivel tehet közös felvásárlási ajánlatot az Alstomra a Siemens. A német társaság azt reméli, hogy a japán céggel szövetkezve megnyeri az Alstom energiaipari egységéért zajló versenyfutást a General Electrickel szemben. 

  • A Mitsubishivel szövetkezve folytatja a versenyfutást a magyar négyes metrókat is gyártó Alstomért a Siemens. A német vállalat arról tárgyal a japán társasággal, hogy közösen tegyenek felvásárlási ajánlatot az Alstom energiaipari egységére, ami már a jövő héten meg is valósulhat. 
  • A felek arról egyezkednek, hogy milyen formában részesedjenek az Alstom eszközeiből, ha esetleg sikerül megszerezni az egységet. Az egyik lehetőség szerint a Mitsubishi kapná az Altom gőztubináit és hálózati üzletágát, míg a Siemensé lenne a francia vállalat gázturbinái és az azkohoz kapcsolódó eszközök. 
  • A Siemens azt reméli, hogy így sikerül legyőzni a rivális General Electricet, mely 17 milliárdos felvásárlási ajánlatával eddig esélyesebb az Alstomért zajló versenyfutás megnyerésére. Bennfentes források szerint a francia kormány is inkább a GE ajánlatát támogatja, különösen azután, hogy a Siemens óriási leépítéseket jelentett be, ami felerősítette a félelmeket, hogy az Alstom felvásárlása esetén is számos alkalmazottat küldhet el a német vállalat.
  • Nagy kérdés, hogy ezek után az Alstomban tulajdoni hányaddal rendelkező francia állam hogyan áll hozzá a felvásárláshoz. Szakértők szerint egy közös Siemens-Mitsubishi ajánlat jóval emészthetőbb lesz az Alstom részvényeseinek, mint ha csak egyedül próbálkozna tovább a Siemens.
  • A hírekre egyelőre nem volt kedvező fogadtatása a Siemens részvényesei körében, mivel a cég részvényei 1,1 százalékos mínuszban mozognak. Ebben a kedvezőtlen részvénypiaci hangulat is közrejátszik. Az Alstom tegnapi záróértéke körül mocorog. 
Siemens napi grafikonForrás: AmiBroker, Investor.hu