Véget ért a közösségi média mélyrepülése?

Vágólapra másolva!
Nagyon úgy fest, az elmúlt hetek gyengélkedése után ismét emelkedő pályára állhatnak a közösségi médiacégek. A Facebook és a LinkedIn is markáns erősödést mutatott be kedden, és fontos szintek fölé jutottak el. Ha van bennük elég kraft, akkor ismét új lokális csúcsokat érhetnek el.
Vágólapra másolva!

Facebook: Fontos ellenálláson lépett át
(Nasdaq)

A márciusban elért történelmi csúcsa óta a Facebook nem szerepel túl jól. A papír az utóbbi bő 1,5 hónapot egy meglehetősen szűk sávban töltötte, amiből kedden tudott kitörni az árfolyam. A keddi megindulás biztatóan fest, ugyanis a napi maximumon zárt a részvény.

Ha valós a kitörés, akkor ismét a történelmi csúcs lehet a részvény célja 72,6 dollár körül. Ha mégis fals lenne a megindulás, akkor a keddi gyertya eleste után már nem festene jól a papír, de 62 dollár alatt még inkább elromlana a kép.

Az MACD vételt jelez, az RSI pedig emelkedő pályán mozog, ami jó jelnek számít.

Facebook napi grafikon Forrás: Amibroker, Investor.hu

LinkedIn: Füles csészéből törhet ki
(NYSE)

Tavaly november óta csökkenő trendben mozog a LinkedIn. A részvény grafikonján azonban az elmúlt napokban fontos változások történtek. A papír áttörte az 50 napos mozgóátlagot, ami fölött utoljára márciusban forgott a részvény, illetve kialakult egy füles csésze formáció is.

A füles csésze formáció klasszikus trendfordító alakzatként is értelmezhető. Ha a részvény sikeresen áttöri a 164 dollárnál húzódó nyakvonalat, akkor 180 dollárig is eljuthat a papír, amelyet a 161,8 százalékos Fibonacci szint jelöl ki a füles csésze formációból.

Ha fals lenne a kitörés, akkor az 50 napos mozgóátlag alatt, vagy 150 dollár körül már a stop-loss megbízások aktiválásán is el lehet gondolkozni, mert akkor nagy az esély a csökkenő trend folytatódására.

Az MACD vételt jelez, az RSI emelkedő trendben mozog, mindkét jelzés optimizmusra adhat okot.

LinkedIn napi grafikon Forrás: Amibroker, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.