Fogyóban a magyar olaj

Vágólapra másolva!
Rohamosan fogy több nagy európai ország fosszilis energiakészlete egy nemrég megjelent tanulmány szerint, amelyből az is kiolvasható, hogy Magyarország sem áll túl jól olaj- és földgázkészletekkel. A Mol szerint a tanulmány módszertana számos jelentős adatot nem vesz figyelembe.
Vágólapra másolva!

Míg például Oroszországnak több, mint 50 évre elegendő készlete van kőolajból, több, mint 100 évre elegendő gázból, s több, mint 500 évre szénből, addig a briteknek 3-5 év körüli készleteik vannak fosszilis energiahordózókból, a franciák meg import nélkül egy éven belül kifogynának szénből, olajból és gázból is a jelenlegi fogyasztási szint mellett - írta a BBC egy tanulmányra hivatkozva.

Az erőforrástérképeken Magyarország sem tündököl: olajból kevesebb, mint 2 (0-2 év), földgázból kevesebb, mint 5 (0-5 év) a rendelkezésre álló készlet.

Szűkös a készlet

A kép ennél akár borúsabb is lehet, ha nem érjük be a tanulmány erőforrástérképe által kínált pontossággal. Az Origo által megkérdezett iparági elemző szerint a tanulmány módszertanával számítva - a teljes bizonyított készlet mennyiség osztva az éves fogyasztással - a hazai földgáznál 0,6 év, míg a kőolajnál 0,5 év adódik. Ám arról sem szabad megfeledkezni, hogy az adatok egy pillanatképet mutatnak, a számok nem tartalmazzák az új felfedezések, termelés és beruházások hatásait.

Árnyalja a képet, hogy a bizonyított készlet, amelyre a tanulmány hivatkozik, egy becslés, amely a gazdaságosan kitermelhető szénhidrogén mennyiséget mutatja, tehát ez a technológia fejlődésétől, illetve az olaj árának változásától függően változhat akkor is, ha egyébként nem fedeznek föl újabb lelőhelyeket. A kép persze bármennyire is árnyalttá válik, aligha fog Kuvait olajkészleteire emlékeztetni.

Csökken a termelés

„A magyarországi mezők nagy része túl jutott már fiatal korán, a hazai termelés ezért csökken. Ám még így is évi 43.200 barrel egyenérték/nap szénhidrogént termel ki a Mol Magyarországon (ez 2013-as adat), ami a teljes csoport termelésének 41.6 százaléka” - írta a Mol az Origónak küldött válaszában.

A Mol célja a termeléscsökkenés ütemének lelassítása, ehhez szerintük hozzásegíthetnek a nemrégiben kiírt bányászati koncessziók és az új technológiák behozatala. A Mol szerint a Global Sustainability Institute tanulmányának módszertana számos - a szénhidrogén ellátás számítása szempontjából - jelentős adatot nem vesz figyelembe, ezért a tanulmány a szénhidrogén készlet tartalékok előrejelzésére nem alkalmas.

A Mol-csoport 40 országban van jelen, melyből a kutatás-termelés szegmens 13 országban végez olaj- és gázkutatási tevékenységet, 8 országban termelési tevékenységet.