Újabb áldozatot követelt a botrány a BNP Paribas-nál

Vágólapra másolva!
Egyre több embert rúghatnak ki a BNP Paribas-tól, a belengetett óriási amerikai büntetés miatt. Legutóbbi hírek szerint a francia nagybankot akár több mint 10 milliárd dollárra is büntethetik, míg most vezető személyeket is elbocsátanak, vagy tervezik azt.
Vágólapra másolva!

Egy negyven éve a BNP Paribas-nál dolgozó vezetőt rúgtak ki a francia nagybanktól, ami a legújabb fejleménye az amerikai hatóságokkal folytatott milliárdos csatározásnak. Chodron de Courcel, a svájci BNP vállalati- és befektetési divíziójának vezetője volt.

Korábban folymatosan emelkedett a francia nagybankot sújtó büntetés nagyságrendje, a múlt héten már 16 milliárd dolláros összeget is bedobtak a köztudatba nemzetközi hírportálok. Mint ismert a francia banknak az USA által szankcionált országokban (például Irán, Szudán) végzett üzleti tevékenységéért kell majd gigabírságot fizetni.

Chodron de Courcel már nem az első vezető, akit elbocsátanak. Dominique Remy a brüsszeli BNP-nél volt a vállalati- és befektetési egység feje, tőle már májusban megvált a bank. De vélhetően Vivien Levy-Garboua-nak is menni kell majd, aki a BNP Paribas szenior tanácsadója.

Egyébként a New York állam banki hatóságának vezetője, Benjamin Lawsky kezdeményezte de Courcel menesztését, 12 másik munkavállaló mellett, valamint Levy-Garboua-t is kipécézte magának. Persze kérdéses, hogy az elbocsátásokkal lehet-e mérsékelni a több mint 10 milliárd dolláros tervbe vett büntetést.

A gigabírság híre már a legnagyobb szintekig eljutott Franciaországban, hiszen Fracios Hollande elnök felhozta a témát a Barack Obamával folytatott megbeszélésén is. Míg francia kormánytagok arra figyelmeztettek, hogy az aránytalanul nagy büntetések a francia gazdaságot és az európai bankrendszert is megrengetnék.

Az amerikai hatóságok a dollár alapú elszámolás megtiltásával fenyegetik a bankot, ami nagyon súlyos érvágást jelentene a pénzintézetnek.

A BNP Paribas árfolyama 0,8 százalékos csökkenésben van a pénteki kereskedésben, vagyis az elbocsátás híre nem rendítette meg a befektetőket.