1970 óta nem volt ennyire stabil az olajár

Vágólapra másolva!
Június 16-án tette közzé a világ egyik legmeghatározóbb olajcége, a BP a szokásos évi statisztikáit az olajpiacról, amelyet 1952 óta közzé tesz a társaság.
Vágólapra másolva!

Ma tette közzé a BP olajcég az évente megjelenő olajpiaci statisztikáit, amelyet az elemzők, és olajpiaci szakemberek rendszerint nagy lelkesedéssel használnak. Köztük mi is gyakran szoktunk a BP számaira alapozni különböző elemzéseket.

A most megjelent számok között az talán a legérdekesebb, hogy az FT szerint 1970 óta nem volt ennyire stabil az olajár. Emögött elsősorban az húzódik, hogy az egyre jobban növekvő amerikai olajkitermelés ellensúlyozni tudta a különböző termelés kieséseket, amelyek Líbiában és más közel-keleti országban volt.

2011-es Arab Tavasz óta nagyjából napi 3 millió hordónyi olaj esett ki a piacról a kínálati oldalt érintő események miatt.

Ráadásul az amerikai kitermelés 2011 óta több mint 2 millió hordóval növekedett naponta. Éves szinten pedig 1,1 millió hordó volt a bővülés, ami a legnagyobb emelkedésnek számított tavaly.

Forrás: BP, Investor.hu

Az amerikai olajszektorban lévő lehetőségekről az Investor Trader ügyfelei is értesülhettek, ugyanis március végén fogalmaztunk meg egy kereskedési ötletet az amerikai olajszektorra vonatkozóan.

A Brent olaj árfolyama 3,01 dollárt csökkenté átlagosan 2013-ban és 108,66 dollár körül mozgott. A WTI olaj ugyanakkor ettől nagyjából 10,5 dollárral alacsonyabb volt a növekvő amerikai kitermelés miatt. A két piac közötti különbségre jól rávilágít, hogy az elmúlt évtizedben 1,39 dollár volt hordónként a különbség átlagosan a WTI és a Brent olaj között. A növekvő amerikai kitermelés miatt viszont már a WTI számít olcsóbbnak. Ebből a finomítók, a vegyipari cégek és számos energiaigényes iparág tudott profitálni.

Forrás: BP, Investor.hu

A mostani iraki feszültségek miatt azonban könnyen lehet, hogy véget érhet a nyugodt időszak az olaj piacán, mivel egyes számítások szerint akár 30-40 dollárral is emelkedhet az olaj ára, ha Irak teljesen kiesik az olajpiacról.