Az iraki feszültségek repíthetik az olajat

Vágólapra másolva!
A Société Générale és a Morgan Stanley elemzője szerint is komoly áremelkedés jöhet az olaj piacán, ha tovább eszkalálódik a feszülség. Rövid távon azonban elképzelhető némi visszaesés, mivel az ISIS előretörése kezd alábbhagyni.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok számtalan izgalommal szolgáltak az olajpiaci befektetők, kereskedők számára. Az olaj 9 havi csúcsra emelkedett, miután Irakban komoly feszültségek és katonai összecsapások alakultak ki. A bizonytalanság miatt pedig egyre több elemző vizsgálja, hogy mi történhet akkor, ha Szaúd-Arábia után a második legnagyobb OPEC olajkitermelő ország kiesik a piacról.

A legtöbben attól félnek, hogy a szunnita ISIS északról egészen Irak délen fekvő területei felé nagy erővel megindulnak. A Société Générale elemzője kiemeli a legutóbbi anyagában, hogy az igazán komoly, olajkitermelő eszközök Irak déli részén találhatók. Ezek az egységek elvileg az iraki központi kormányzat fennhatósága alá tartoznak.Ugyanakkor az utóbbi napokban az ISIS előretörése alábbhagyott.

Az alábbi térképen jól látszik, hogy a déli mezőkről kitermelt olajat Basra kikötőjén keresztül exportálják. A SocGen szerint az előző hónapban nagyjából 2,5-2,6 millió hordó olajat exportáltak a kikötőből naponta. Ha ez kiesne, akkor 30 napon belül nem tudná teljes mértékben fedezni a kieső olajat Szaúd-Arábia, ugyanis májusban 9,75 millió hordó volt a kitermelés, miközben az egy hónapon belül aktivizálható kapacitás 11,5 millió hordó.

Forrás: Business Insider, NY Times, Platts, Reuters, IEA, Morgan Stanley, Investor.hu

Ha gond lenne a Basrán keresztüli exporttal, akkor vélhetően az IEA-nak mindenképpen hozzá kellene nyúlnia a stratégiai készletekhez, hogy a piacot egyensúlyba tartsák. A SocGen egyelőre nem számol ezzel a lehetőséggel, de érdemes figyelni a katonai akciókat.

A szunnita ISIS előretörését azonban kezdik megfékezni az iraki siíták, továbbá Irán és USA oldaláról is jöhet segítség. A legfrissebb hírek szerint Baiji városában lévő iraki finomítót biztonsági okokból le kellett állítani.

A SocGen számításai szerint akár 120-125 dolláros sávba is eljuthat a katonai események miatt az olaj ára.

A Morgan Stanley elemzője a legutóbbi anyagában azt emeli ki, hogy az iraki feszültségek miatt megnövekvő olajár a finomítók nyereségességére negatívan hathat.

WTI olaj napi grafikon Forrás: Amibroker, Investor.hu