Osztrákok veszik a román fát

Vágólapra másolva!
A környezetvédők ellenzik az újabb üzemek létesítését.
Vágólapra másolva!

Az osztrák Schweighofer vállalatcsoport vásárolja fel a Romániában kitermelt fa 15 százalékát - írta a Ziarul Financiar. A lapnak Gerald Schweighofer, a vállalat tulajdonosa azt mondta, hogy évente 2,4 millió köbméter fát vásárol Romániában. 20 százalékát közvetlenül a Romsilva állami fakitermelő vállalattól szerzi be, a többit több száz forgalmazótól és erdőtulajdonostól.

A Schweighofer 2002-ben telepedett meg Romániában, azóta 600 millió eurót fektetett be. Az elmúlt öt évben több mint 340 millió euró nyeresége volt a román leányvállalatnak. A cégcsoport legnagyobb vállalatának, a Holzindustrie Schweighofernek tavaly 98 millió euró profitja volt 470 millió euró árbevétel mellett. A romániai termelés 80 százalékát 73 országba exportálják.

Az osztrák vállalat a székelyföldi Kovászna megye Réty (Reci) nevű településén 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó üzemet akar építeni, de az 50 hektáros területre tervezett, 800 ezer köbméter rönk feldolgozására alkalmas üzem megosztja a helyieket és a környezetvédőket. A 150 céget tömörítő Arbor szövetség úgy vélte, a nagy mennyiségű fa fűrészáruként való kivitele 13 300 munkahely megszűnését eredményezi a térségben működő, késztermékeket gyártó faipari vállalkozásoknál.

A lap szerint Romániában évente mintegy 17 millió köbméter fát termelnek ki.