Megtorpedózták a kínaiak a tengeri gigaszövetséget

Vágólapra másolva!
Nem jön létre a világ legnagyobb tengeri szállítmányozási szövetsége, miután a kínai hatóságok nem adták meg az engedélyeket. A hírekre a dán Maersk részvényét megütötték a befektetők, öt százalékos mínuszba taszítva az árfolyamot.
Vágólapra másolva!
  • Útját állták a kínai hatóságok, hogy a világ három legnagyobb teherhajózási vállalata szövetséget hozzon létre, jelentette be a dán Maersk honlapján.
  • A hírekre a Maersk részvények hatalmas, öt százalék feletti mélyrepülésbe kezdtek a keddi kereskedésben. A másik két cég, a svájci Mediterranean és a francia CMA CGM nem tőzsdei cég. A három társaság célja az lett volna a szövetséggel, hogy hajóinak és kikötőinek egymás közötti megosztásával csökkentse szállítási költségeit.
  • A három cég a szövetséggel az Ázsiából Európába tartó tengeri szállítmányok nagyjából 40 százalékát uralták volna, 255 hajót megosztva.
  • Az elutasítás annak fényében is érdekes, hogy az amerikai és az európai hatóságok rábólintottak a szövetségre, és korábban a Maersk is úgy nyilatkozott, hogy a kínaiaktól is ezt várják, ugyanis nem volt ellenvetésük. Tegnap azonban a kínai Kereskedelmi Minisztérium azt írta közleményében, hogy az együttműködés több kárt okozott volna, mint hasznot, gondolva itt valószínűleg a kartellezés gyanújára.
  • Az Alm Brad elemzője úgy nyilatkozott, hogy a szövetség meghiúsulását nem kell túlreagálni, hiszen a Maersk már eddig is a leghatékonyabb cég volt a tengeri szállítmányozásban, és inkább a másik két cég szenvedhet majd a későbbiekben. Mindenesetre a részvényesek ezt nem így gondolták, ahogy az árfolyam reakcióból is kitűnik.
Az A.P. Moller-Maersk árfolyama (Koppenhága) Forrás: Investor.hu