Bekebelezné riválisát az Oracle

Vágólapra másolva!
Öt milliárd dollárért felvásárolhatja a rivális Micros Systems vállalatot a világ egyik legnagyobb szoftvercége, az Oracle. Az amerikai óriáscégnek szüksége lenne a terjeszkedésre, ha újból lendületbe szeretne jönni a gyengébb elmúlt negyedévek után. 
Vágólapra másolva!

Dollármilliárdos felvásárlásra készül a világ egyik legnagyobb, vállalati szoftvereket gyártó társasága az Oracle. Bennfentes források szerint az amerikai cég nagyon közel került a rivális Micros Systems felvásárlásához, melyért több mint öt milliárd dollárt is hajlandóak lennének fizetni.

Az Oracle-nek hat évvel korábban majdnem sikerült bekebeleznie a Micros Systemet, azonban az utolsó pillanatban kútba esett az üzlet. Ha most sikerülne nyélbe ütni az üzletet, akkor az az Oracle legnagyobb felvásárlása lehet a Sun Microsystems 2010-es megszerzése óta.

Az Oracle-nek elsősorban az elmúlt időszak lassuló növekedésének megfordítása miatt van szüksége a riválisára. A szoftveróriás csak szenved az elmúlt negyedévekben a felhő alapú szolgáltatások egyre nagyobb térnyerése miatt, melynek területén kissé megkésett a terjeszkedéssel az Oracle. A vállalatok inkább az internetes felhő alapú szolgáltatásokat kezdték el keresni az utóbbi időben, ami miatt visszaszorult az Oracle hagyományos vállalati szoftverei iránti kereslet.

Ez az árbevétel és a nettó profit növekedésének jelentős visszaesésében öltött testet, így az elmúlt években megfigyelt kétszámjegyű növekedési ütem mára alig pár százalékosra csökkent, és nem volt ritka a visszaesés sem.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Az Oracle reméli, hogy az üzleteknek és éttermeknek szoftvereket kínáló Micros Systems megszerzése újra dinamikus pályára állíthatja majd az árbevétel és a profit növekedését. A cég árbevétele folyamatosan 10-15 százalékkal növekedett az elmúlt három évben, és az idei pénzügyi évben 1,37 milliárd dolláros bevételt "termelhet". Ez nagyjából három százaléka az Oracle erre az évre várt 38,4 milliárd dolláros árbevételének.

Az Oracle befektetői örömmel fogadták a terjeszkedésről szóló híreket, így a részvények a hagyományos kereskedési időben összeszedett 0,4 százalékos pluszt további 0,4 százalékos emelkedéssel fejelték meg piaczárás után. A Micros Systems pedig 15 százalékos ugrással reagált a hírekre.

Oracle napi grafikon Forrás: AMiBroker, Investor.hu