Vágólapra másolva!
Remek teljesítményt mutatott ma a japán tőzsde, ami messze felülteljesítette ázsiai társait. Amerikában tegnap folytatódott az óvatos emelkedés, ám a befektetők fél szemmel már a Fed ma véget érő kamatdöntő ülésére figyelnek. 
Vágólapra másolva!

ÁZSIA: Szépen emelkedett a Nikkei

  • Japánban egy százalékos pluszban zárt a Nikkei, viszont a többi vezető ázsiai tőzsde a negatív tartományban időzik, vagy fejezte be a napot a Hang Seng kivételével. A tokiói börzét a gyengülő jen segítette, az USDJPY keresztárfolyam 102,3 körül ingadozik.
  • A japán export 2,7 százalékkal esett vissza májusban éves alapon, ami az első negatív szám 15 hónapos időtávon, míg az import 3,6 százalékkal mérséklődött, ami 19 hónapja az első negatív szám.
Forrás: Investor.hu

USA: Megtépték a szoftveróriást

  • Folytatódott az óvatos emelkedés az amerikai tőzsdéken, a főbb részvényindexek közül a Dow Jones és az S&P 500 0,2 százalékot, a Nasdaq 0,4 százalékot erősödött. A befektetők inkább kivárhatnak a Fed kamatdöntő ülésének mai vége előtt, ami után várhatóan további 10 milliárd dollárral csökken a QE3 program keretösszege.
Forrás: Investor.hu

  • A nyersanyagpiacon a WTI olaj kilenchavi csúcsa alatt, 106,4 dollár környékén mozog, és a Brent is lejjebb ereszkedett tavaly szeptemberi csúcsáról (113 dollár). Az arany lendülete ma kifogyóban van, és 0,3 százalékos esés után 1268 dollárig tért vissza az elmúlt napok emelkedése után.
  • Az Oracle (NYSE) hamarosan felvásárolja a Micros Systems (Nasdaq) szoftvergyártó vállalatot. A felek közel vannak a megegyezéshez, és az Oracle öt milliárd dollárt fizethet a cégért. Az Oracle így kíván visszatérni a dinamikus növekedés útjára, miután az utóbbi negyedévekben csak szenvedett a felhő-alapú szolgáltatások előre törése miatt. Az Oracle 0,4 százalékot, a Micros Systems 15 százalékot emelkedett a hírre.
  • Négy-öt repülőgép leszállításáról folytat tárgyalásokat a Boeing (NYSE) a kínai ICBC légitársaság pénzügyi egységével. A Boeing 747-8-as típusú gépeket szállíthat le a kínai vállalatnak 1,8 milliárd dollár értékben. Az ügyletet a jövő hónapban be is jelenthetik. A Boeing minimális mínuszban zárt a hír után.
  • Ma újabb meghallgatása lesz Mary Barrának, a General Motors (NYSE) vezérigazgatójának a Kongresszusban. Barrát azután rendelték be a döntéshozók, hogy az autógyártó újabb milliós nagyságrendű autó-visszahívásokat jelentett be a napokban. A képviselők többek között arról fogják kérdezni Barrát, hogy a cég miként fogja megoldani a problémákat. A GM tegnap 0,8 százalékos pluszban zárt a hír ellenére.
  • A vártnál jobb eredményeket ért el a pénzügyi második negyedévében az Adobe Systems (Nasdaq). A szoftvergyártó 37 centes EPS-ről (várt: 30 cent), és 1,07 milliárd dolláros árbevételről (várt: 1,03 milliárd dollár) számolt be. Az árbevétel hat negyedév után tudott újra növekedni. A cég a vártnál több, 464 ezer új ügyfelet tudott szerezni a kulcsfontosságú felhő alapú szolgáltatására. A részvény 9,4 százalékot ugrott az eredményekre.
  • A világ egyik legnagyobb napelem-telepét tervezi felépíteni a SolarCity (Nasdaq) New-Yorkban. Az Elon Musk irányította vállalat két éven belül fejezheti be a beruházást, amihez 350 millió dollárért felvásároltak egy napelemek technológiájával foglalkozó vállalatot. A hírre 17,6 százalékot száguldott a részvény.