Négy éven belül épülhet fel az új budapesti kongresszusi központ

Vágólapra másolva!
Négy éven belül megépülhet Budapesten a tervezett, 4000-5000 fő befogadására alkalmas új kongresszusi központ, a beruházás előkészítését az idén már megkezdték - mondta Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.
Vágólapra másolva!

Budapesten hiányzik egy 21. századi igényeket kielégítő, modern, legalább 4 ezer fős konferenciaközpont, ezért a nemzetközi tapasztalatok megismerésével kell kezdeni a munkát mondta Fürjes Balázs. A kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szerint az egyik első lépés, hogy nyílt közbeszerzési pályázaton kiválasszanak egy tanácsadót, aki a nemzetközi példákat megvizsgálva segít megtalálni a legjobb, Budapesten megvalósítható koncepciót.

A tervezőt szintén nyílt pályázaton választják ki. A kormánybiztos fontosnak tartja, hogy a központot magyar tervező tervezze, és magyar cégek építsék. A beruházás költsége a tervek ismeretében lesz meghatározható, a finanszírozásról ezt követően döntenek. Ebben hazai és uniós források is szóba jöhetnek.

Orbán Viktor miniszterelnök 2014 tavaszán jelentette be, hogy a kormány egy új Budapesti Kongresszusi Központ felépítéséről döntött. A magyar állam 2014 elején vásárolta meg a Trigránit cégcsoporttól a Millenniumi Városrészben, a Művészetek Palotája mellett található közel 13 ezer négyzetméteres területet, ahol a konferenciaközpont megépül. A terv megvalósításáról egyeztetést kezdtek a turisztikai szervezetekkel, minden lépést velük egyeztetve tesznek majd meg.

A cél, hogy Budapest a világon az első öt, Európában az első három legnépszerűbb konferenciahelyszín között legyen. Ehhez adottak a feltételek: a magyar főváros a világ bármely pontjáról jól elérhető, kellemes a klímája, jó ár-érték aránnyal rendelkezik, minden kategóriában elegendő szállodai férőhely áll rendelkezésre, közbiztonsága az európai rangsor elején áll, és jó az imázsa.

Fürjes szerint a megépülő kongresszusi központ jó telítettséggel működő, 10 éven belül megtérülő beruházás lesz, amely az építkezés és a működés alatt is új munkahelyeket teremt. Többletbevételt hoz a budapesti vendéglátásban, turizmusban, a rendezvényszervezésben vagy az utazásszervezésben tevékenykedő kis- és középvállalkozásoknak is.

A konferenciaturizmus bővülése növeli a látogatók számát a szabadidős turizmusban is, mivel egy konferenciára üzleti céllal utazó később visszatér a városba. A kormánybiztos szerint a konferenciaturizmus fejlesztése megtérülő befektetés, és az egy főre jutó legmagasabb költést az üzleti szegmensben mérik.