Vették a magyar részvényeket, mint a cukrot

Vágólapra másolva!
Jó formában voltak ma a magyar részvények a BÉT-en, a legfontosabb papírokat szerették a befektetők. A BUX index így 1 százalékos pluszban zárt, ráadásul még a forint is szépen erősödött az euróval szemben.
Vágólapra másolva!
  • Pedig reggel még rosszul állt a magyar papírok szénája, mínuszban nyitottunk. Innen azonban sikerült erősödni, és végül 0,8 százalékos pluszban tért nyugovóra a BUX index.
  • Ezt leginkább az OTP-Mol párosnak köszönheti, előbbi 1,2, utóbbi 1,1 százalékot emelkedett. Az OTP a héten így jól teljesít, amiben a hétfői Kúria döntésnek is szerepe lehet. A Mol menetelését pedig az INÁval kapcsolatos felvásárlási spekulációk fűthetik.
  • A Richter és a Magyar Telekom már valamelyest halványabb volt ma (na azért annyira nem, mint a spanyolok a VB-n). A gyógyszergyártócég napi mélypontjánál, 4 180 forinton zárt (0,7 százalékos esés), míg a telekomcég 334 forinton, 1 forintos emelkedéssel zárt. A Magyar Telekom esetében azonban volt ma egy jelentős, 1,3 millió darabos kötés is, ami így a második legforgalmasabb papírrá tette a részvényt a BÉT-en (875 millió forintos forgalom).
  • A magyar részvények mellett ráadásul a forint is erős volt ma az euróval szemben, egészen 305-ig sikerült jutnia az EURHUF devizapárnak, miközben tegnap délelőtt még a 308-as szint közelében ugrándozott. A magyar érdekeltségű eszközöknek tehát jó napja volt.
  • Persze a jó hangulat alapvetően indokolt volt, miután a Fed tegnapi ülésén elhangzottakat pozitívan értékelték a befektetők, és a nemzetközi piacokon is vették a részvényeket. A fontosabb európai piacokon 0,7-1,2 százalékos pluszok jöttek össze.
  • Az amerikai részvények viszont nem annyira erősek a 15:30-as nyitás után, 0,1-0,2 százalékos mínuszban állnak, ez viszont a tegnap esi megugrás utáni korrekcióként is értelmezhető.

Ami még ma történt: