Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb árháborúba keveredik a Siemens az amerikai General Electric-kel az Alstomért folytatott felvásárlási csatában. A németek, japán szövetségesükkel már több pénzt fizetnének, azok után, hogy a GE is finomított korábbi ajánlatán.
Vágólapra másolva!

Megy a versenyfutás a francia Alstomért folytatott felvásárlási harcban. A Siemens japán partnereivel 1,2 milliárd euróval emelte meg az ajánlatuk készpénzben fizetendő részét, így már 8,2 milliárd eurót fizetnének ki cashben. A bejelentés azután jött, hogy a francia kormánytól keveselték az ajánlatokat.

Az Alstom energia üzletágát ezzel 14,6 milliárd euróra értékelik, ami magasabb, mint a GE ajánlata. Az amerikaiak 12,35 milliárd dollárra értékelték az Alstom energia divízióját, azonban ők is finomítottak ajánlatukon.

A GE a nukleáris energia és a vasúti üzletág területén ajánlott fel szövetséget, azt ajánlva, hogy utóbbit eladja a franciáknak, míg cserében az Alstom az energiahálózatok, a gőzturbinák és a megújuló energia területén megtartják részesedésüket a közös vállalatban.

Ezen felül pedig a nukleáris területen is szövetségre lépnek, hogy elejét vegyék a kormány aggodalmainak, akik nem szeretnék, hogy külföldi kézbe kerüljön a nukleáris eszközök egy része. Ráadásul a GE már azzal is csábítja az Alstomot, hogy a vasúti közlekedés területén lehetőséget teremthet a francia cégnek az észak-amerikai terjeszkedésre.

Korábban az Alstom-sztoriról:

A Siemens a Mitsubishi-Hitachi japán duóval tervezi megszerezni az Alstom energia eszközeit. És megerősítette azt is, hogy átadnák a vasúti, metró- és villamoskocsikat gyártó üzletágat, valamint ezen felül a vasúti jelzőrendszerek területén is közös vállalatot hoznának létre (a GE felajánlotta a vasúti jelzőrendszerének eladását az Alstomnak).

Vagyis úgy tűnik a vasúti eszközök váltak a felvásárlási harc kulcspontjává, amellett, hogy a francia kormány részéről a munkahelyek megőrzése is cél volt. Ezt egyébként el is érték, hiszen a GE és a Siemens is elkötelezte magát, hogy három évig nem bocsátanak el alkalmazottakat, sőt bizonyos területeken új munkahelyeket is létrehoznak.

Az új hírekre az Alstom árfolyama 1 százalék körüli pluszba lendült, míg a Siemens alig mozdul a mai kereskedésben.