Egy lépéssel közelebb a T-Mobile felvásárlása

T-Mobile US
Vágólapra másolva!
Egy lépéssel közelebb került a japán SoftBank ahhoz, hogy amerikai leányán keresztül felvásárolja a T-Mobile US-t, miután 8 bankkal sikerült megállapodnia az ügylet finanszírozásával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A Reuters értesülései szerint 8 bankkal is megállapodást kötött az amerikai Sprint mobilszolgáltató a T-Mobile US felvásárlásának finanszírozása érdekében. A hitelcsomag mérete pedig állítólag a 40 milliárd dollárt is meghaladja.

Az ügylettel hírbe hozott pénzintézetek között található a JPMorgan, a Goldman Sachs, a Deutsche Bank, a Bank of America, illetve a Citigroup is, továbbá három japán bank, Mizuho Financial Group, a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ és a Sumitomo Mitsui Financial Group. A megjelenteket azonban egyikük sem kívánta kommentálni.

A hitelkeret végső paramétereiben az elkövetkezendő egy hónapban állapodhatnak meg a felek, ami a Reuters informátora szerint azt jelenti, hogy nagyjából augusztus közepén jelenthetik be hivatalosan is a felek a felvásárlást.

Korábban már részletesebb elemzésünkben beszámoltunk róla, hogy a japán SoftBank, illetve leánya, a Sprint a pletyka szerint mintegy 40 dollárt fizethet egy T-Mobile US részvényért, ami a jelenlegi árfolyamot 21 százalékkal múlja felül. Ugyanakkor ennél magasabb felvásárlási árral is előállhat a vevő, ugyanis ha az iparágban végbement akvizíciókból indulunk ki, akkor akár 44 dollár, vagy ennél nagyobb összeget is kifizethetnének részvényenként a T-Mobile US-ért.

Egy az ügyben jártas személy szerint a Deutsche Telekomnak 1 milliárd dollár körüli bánatpénzt kellene az érdeklődőnek fizetnie, ha meggondolná magát, és kiszállna az ügyletből. A SoftBanknak pedig 2 milliárd dollárt kellene fizetnie abban az esetben, ha a hatóságok mégsem támogatnák a Sprint és a T-Mobile US egyesülését.

Egyelőre azonban még úgy néz ki, hogy kivárnak a befektetők a jó hírekre, hiszen a tegnap csupán 1 százalékos pluszt ért el a T-Mobile US árfolyama. Mindez annak tudható be, hogy továbbra is kérdéses, hogy a hatóságok jóváhagynák-e az USA harmadik és negyedik legnagyobb mobilszolgáltatójának fúzióját. Korábban például az AT&T-nek nem engedték, hogy bekebelezze a T-Mobile-t.

T-Mobile US napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

SoftBank napi grafikon (Tokió) Forrás: AmiBroker, Investor.hu