Vágólapra másolva!
Még mindig óriási kitöréssel kacérkodik a JC Penney. A részvény kikapaszkodott a fontos mozgóátlagok fölé, és akár tartósabb trendforduló is kialakulhat. A vaskos támaszok kedvező beszállási lehetőséget is kínálhatnak, de a kiemelkedő kockázatokról sem szabad megfeledkezni.
Vágólapra másolva!

Továbbra is ott lappang a JC Penney (NYSE) grafikonján a hatalmas kitörés lehetősége. A bő egy hónappal ezelőtti elemzésünkben (Most megmutathatja a JC Penney - május 14.) írtak továbbra is érvényesnek tűnnek, sőt, ha lehet, még fejlődött is a technikai kép. Akár már pár héten belül bekövetkezhet a nagy ugrás, bár garancia nyilvánvalóan nincsen rá, hogy egyáltalán megtörténik.

Erős trendforduló lehet

A heti grafikonon egyre markánsabb a trendfordulós alakzat, bár mivel még nem sikerült áttörni a fordított fej-váll formáció nyakvonalát, véglegesnek nem tekinthetjük ezt a fordulatot. Emiatt az óvatosság indokolt, hiszen meglehetősen szeszélyes, izgága részvénnyel van dolgunk.

A legnagyobb akadályt a továbbra is csökkenő 50 hetes mozgótátlag és a nyakvonal kettőse alkotja, ha ezt áttöri a részvény, akkor megnyílhat az út akár 15 dollárig is. Az MACD és RSI indikátorok új jelzést nem mutatnak, mindkét mutató emelkedő trendben mozog, azaz támogatja a részvény emelkedését.

A JC Penney heti grafikonja (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Fontos szintek tartották meg

A napi grafikonon vannak újdonságok a májusi helyzethez képest. A vállalat gyorsjelentése igazán kellemes meglepetést okozott, amit a piac közel 20 százalékos ugrással honorált. A rossz hír, hogy ezt az emelkedést teljesen "visszaadta" a részvény, azaz az első kitörési kísérlet falsnak bizonyult.

A rés alsó széle ugyanakkor szilárd támasszá vált, ami az 50 napos mozgóátlaggal együtt eddig megtartotta az árfolyamot. Sőt, közben a részvény a 200 napos mozgóátlag fölé is kikapaszkodott, és az elmúlt napokban a tripla támaszról rugaszkodott el. A felpattanást az MACD indikátor vételi jelzése is támogatja, miközben az RSI indikátor sem korrigált mélyen az 50-es szint alá.

Az 50 és 200 napos mozgóátlagok kereszteződése ráadásul aranykeresztnek is tekinthető, bár kétségtelenül kicsit suta a formáció, eléggé ellaposodtak a mozgóátlagok, és az árfolyam sem volt lényegesen fölöttük (aranykeresztnek nevezi a tőzsdei folklór, amikor az 50 napos mozgóátlag alulról kereszti a 200 napos mozgóátlagot úgy, hogy közben az árfolyam felettük mozog).

A szilárdnak tűnő támaszok és az akár tartósnak is bizonyuló trendforduló lehetősége kedvező hozam-kockázatú beszállási lehetőségeket is nyithat (szigorúan csak a technikai szempontok alapján). A technikai kép akkor változna meg markánsan, ha az árfolyam letörné a 8,5 dollár körüli szinteket, ekkor már célszerű lehet elvágni a pozíciót.

A JC Penney napi grafikonja (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Fontos kiemelni, hogy a JC Penney fundamentális szempontból még mindig ingatag lábakon áll, ráadásul erősen felfokozott a hangulat a részvény körül. Ezt bizonyítják a hatalmas rések is a grafikonon, és a nem ritkán 3-5 százalékos napi elmozdulások is mindkét irányban. A kiemelt kockázatok miatt óvatosság ajánlott, a kockázatkezelési szabályokat a szokásosnál is szigorúbban kell követnünk.

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.