Bármikor beleszaladhat Kína a pofonba

Vágólapra másolva!
Rekordmértékű kifizetést kell majd teljesíteniük jövőre azoknak a kínai ingatlanalapoknak, amelyek az ország nagy fejlesztési projektjeit finanszírozták. Nagy a gyanú, hogy közülük sokan nem fognak tudni eleget tenni kötelezettségüknek, így csődhullám vár a szektor szereplőire. Ezt persze a vezetés is tudja jól, valószínűleg mindent elkövetnek majd, hogy a fertőző hatásokat, illetve a dominóeffektust elkerüljék.   
Vágólapra másolva!

Bár már idén is igen jelentős, 109 milliárd jüanos kötelezettséget kell törleszteniük a kínai ingatlanalapoknak, jövőre ennek nagyjából kétszeresére kell majd előteremteni a fedezetet. Szakértők szerint ez nem lesz egyszerű. Az ingatlanpiac lassulása miatt ugyanis már egyre kisebb összegeket tudnak bevonni ezeken a pénzügyi instrumentumokon keresztül, ami nehézkessé teheti majd a refinanszírozás folyamatát.

Emiatt jelentősebb csődhullámra számítanak a helyi szakértők, hiszen az érintett alapok olyan ingatlanfejlesztési - jellemzően kisebb - projekteket finanszíroztak a lakosság megtakarításainak tovább csatornázásából, melyekre banki körülmények közepette a jelentősebb bedőlési kockázat miatt nem igazán akartak hitelezni. Valószínű egyébként ezek a projektek azok, amik első körben a rosszabb minőségük miatt megérzik az ingatlanpiac lassulását, mint például a két éve először májusban csökkenő lakásárakat.

A Societe Generale elemzője azt mondja, hogy az iparág egy fordulóponthoz érkezett (amihez hasonló kijelentéseket egyébként az ország legnagyobb ingatlanfejlesztőjének vezetője is tett az elmúlt hónapokban), a kereslet és kínálat közötti egyensúlytalanság már olyan mértékű, hogy kiigazításra van szükség. Az ingatlanszektorban elkerülhetnek a csődök idén és a jövő évben.

A kínai vezetés persze nem vak, valószínűleg látják ők is a problémákat, és tenni fognak azért, hogy elkerüljék egy esetleges csődhullám tovább terjedő káros hatásait. Kérdés persze, hogy sikerrel járnak-e. Ezt nem vehetjük biztosra, érzésre azonban a Kínával kapcsolatos várakozások már jelenleg is igen sok rosszat beáraztak, a gazdaság további lassulását legalábbis biztosan. Annyi mindenesetre valószínű, hogy ha nem is most, de egy nagyobb leöntést, ijedtséget követően a kínai részvénypiacra érdemes lesz már odafigyelni.

A kínai Shanghai Composite index Forrás: Stockcharts, Investor.hu