Kilőtt az ezüst

Vágólapra másolva!
Nemhogy nem esett el a támasz az ezüst piacán, az árfolyam nagyot pattanva napok óta szinte csak emelkedik. Gyanús is volt nekem pár hete az a nagyon egyértelműnek tűnő háromszögből való letörés formáció, hát végül nem is ez történt. Nagyon temette mindenki az ezüstöt, jött is hát a feltámadás. És itt még nincs vége?
Vágólapra másolva!

Egy nagy csökkenő háromszög képe tartotta rettegésben az ezüst piacán spekulálókat az elmúlt hetekben. A várva-várt letörés azonban elmaradt, már talán túl sokan is ráspekuláltak ahhoz, hogy végre tényleg bejöjjön a mozgás. Most a háromszög felső szárához pattant vissza az árfolyam, és ha az 50 hetes mozgóátlag sem tudja megállítani, akár újabb magasságok is jöhetnek.

Az ezüst árfolyama Forrás: TradingView

Az ezüst és az arany árfolyama kéz a kézben mozgott az utóbbi napokban, az emelkedés legfontosabb mozgatórugói közé pedig olyan események tartoztak, mint az ukrán és iraki fegyveres feszültségek, vagy az inkább galamb hangvételűnek tartott Yellen beszéd.

Forrás: Investor.hu

Nem szabad ugyanis elfeledni, hogy az olajár érdemben emelkedett még a héten is elsősorban az iraki fegyveres konfliktusok hatására, ami a korábban nagyon nem szeretett nyersanyagokra is ráirányíthatja a figyelmet. Eddig a Merrill alapkezelői felmérése szerint az intézmények jelentősen alulsúlyozták a nyersanyagokat, a geopolitikai feszültségek éleződésével pedig még ha csak egyenlő súlyra is felhozzák őket, már az is érdemi pénzbeáramlást jelenthet a szegmensben.

Forrás: ShortSideOfLong, Investor.hu

Az látszik egyébként, hogy az olajár emelkedésével párhuzamosan az arany és ezüst árfolyama is szépen megpattant a napokban. Ez persze nem véletlen, ha tőke áramlik a nyersanyagindexekbe mondjuk az olajár emelkedés hatására, akkor azokból részben más nyersanyagok, mint például a nemesfémek is haszonélvezők lehetnek.

Forrás: Investor.hu

Másrészt pedig azt sem szabad elfeledni, hogy az ezüst piacán a nettó spekulatív pozícionáltság nagyon medve volt már június elején. Innen tehát egy kis szikra is elég (amit az iraki, vagy ukrán események meg is adtak), ami az árfolyamon akár látványosat is taszíthat felfele. Részben talán emiatt is látjuk most azt, hogy az ezüstben igen nagy léptékkel indult meg az emelkedés.

Forrás: Investor.hu

Bár előre nehéz jósolni, az ezüst piaca még mindig nem vádolható túlzott optimizmussal (bár a friss adatok majd ma látnak napvilágot), vagyis az árfolyam emelkedése még akár tovább is kitarthat az előttünk álló hetekben. Ne feledjük azt sem, hogy az amerikai és más fejlett piaci állampapírok idei nagy hozamcsökkenése relatíve szintén csak vonzóbbá teszi az olyan nemesfémeket, mint az arany és az ezüst.

Forrás: Investor.hu