Módosul a vezetői részvényprogram a Graphisoftnál

Vágólapra másolva!
A Graphisoftsoft Park igazgatótanácsa törvényváltozás miatt módosítaná, aminek érdekében vissza is vonta a legutóbbi közgyűlésen elfogadott vezetői részvényprogramot. Az új programot pedig a július 21-re összhívott közgyűlés fogadhatja el.
Vágólapra másolva!
  • A Graphisoft Park április 23-án megtartott évi rendes közgyűlésén elfogadott vezetői részvényprogramot a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága jóváhagyólag elfogadta, ugyanakkor felhívta a társaság figyelmét, hogy jogértelmezési bizonytalanság léphet vele kapcsolatban fel.
  • Ugyanis a március 15-én hatályba lépett új Ptk. nagyfokú szabadságot biztosít a társaság részére új részvényfajták és azokhoz kapcsolódó jogok létrehozására, de az ítélkezési gyakorlat teljes hiányában jogértelmezési bizonytalanság léphet fel a tekintetben, hogy a szavazattöbbszörözési jog a törvényben nevesített dolgozói részvényekhez is kapcsolható-e.
  • A jogbizonytalanság elkerülése céljából a társaság igazgatótanácsa visszavonta a közgyűlés felhatalmazása alapján 600 ezer darab, ötszörös szavazati joggal felruházott dolgozói részvény kibocsátásáról, és az ehhez kapcsolódó 12 ezer euró összegű tőkeemelésről szóló határozatokat.
  • Az igazgatótanács a jogbizonytalanság elkerülése érdekében nem javasolja teljesen új, ítélkezési gyakorlattal még alá nem támasztott részvényfajta létrehozását. Ennek érdekében a társaság azt javasolja majd a közgyűlésnek, hogy a dolgozói részvényekhez szavazattöbbszörözési jog ne társuljon, ugyanakkor a felhatalmazás a felemelt alaptőke 15 százalékáig terjedő mértékű dolgozói részvény kibocsátására szóljon. Ez 1 876 178 darab részvény kibocsátására ad lehetőséget, és ezek a dolgozói részvények a törzsrészvényekre jutó osztalék 1/3-adára jogosítanának.
  • A korábbi vezetői részvényprogramban megfogalmazott egyéb korlátozások (bizonyos esetekben a szavazati jog megszűnése vagy kizárása) a módosított vezetői részvényprogramban is változatlanul érvényesek maradnak.

Kapcsolódó cikk: