Bajba kerülhetnek a japán autógyártók?

Vágólapra másolva!
Összesen három millió autót hív vissza a Honda és a Nissan világszerte az azokban lévő légzsákok lehetséges problémái miatt - tájékoztatott a Reuters.
Vágólapra másolva!
  • Újabb visszahívásoktól hangos ma a globális autópiac. Miután a General Motors autóvisszahívásai már a húszmillió darabot is átlépték a múlt héten, ezúttal a nagyobb japán autógyártók jelentettek be milliós tételű visszarendeléseket.
  • A Honda nagyjából 2 millió autóját, a Nissan pedig közel 1 millió autóját fogja visszahívni világszerte légzsákproblémák miatt. A légzsákokat a világ második legnagyobb, autóbiztonsági eszközöket gyártó társasága, a Takata gyártja, melynek légzsákjaival korábban is volt már probléma. Egy hónappal korábban a Toyota is a Takata légzsákjaival kapcsolatos hibák miatt volt kénytelen visszarendelni 1,1 millió autóját.
  • Japán három legnagyobb autógyártója által az elmúlt egy hónapban visszahívott gépkocsik száma így már meghaladja az ötmilliót. A megszaporodó visszahívások oka elsősorban, hogy a General Motors vesszőfutása óta a felügyelő hatóságok sokkal szorosabban "fogják a gyeplőt", így az autógyártók is kénytelenek szigorúbban kezelni ezeket a problémákat.
  • Ha távolabbra tekintünk, akkor 2008 óta a Honda már hatmillió visszahívott gépkocsinál jár a Takata által gyártott légzsákok problémái miatt.
  • A Honda és a Nissan befektetői érthető módon nem örültek az újabb visszahívásokról szóló híreknek, így szabadulni kezdtek a cégek részvényeitől. A Honda ma 0,6 százalékos, a Nissan 1,5 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.