Vágólapra másolva!
Vártnál erősebb makroadat érkezett a kínai feldolgozóiparban ami csak mérsékelten tudta javítani az ázsiai befektetők hangulatát. Az ázsiai részvényindexek így vegyesen teljesítenek, különösen a hongkongi piac gyenge. Amerikában pénteken folytatódott a csúcsdöntés, és Európában is kis emelkedésre lehet számítani nyitáskor.
Vágólapra másolva!

ÁZSIA: Nincs egyértelmű irány

  • A vártnál jobb lett a kínai feldolgozóipari PMI júniusban az HSBC előzetes számai alapján (tény: 50,8 pont, várt: 49,7 pont). Ez pedig hat hónap után az első expanzió volt (az 50 pont feletti érték jelent bővülést) a kínai feldolgozóiparban.
  • A kedvező statisztika hatására a vezető ázsiai tőzsdék többsége a pozitív tartományban időzik. A legjobban az ausztrál S&P/ASX 200 teljesített 0,6 százalékos emelkedésével, amit a dél-koreai Kospi követ 0,4 százalékos plusszal. A japán Nikkei minimális erősödéssel, a kínai Shanghai Composite viszont minimális gyengüléssel reagált a statisztikákra. A hongkongi Hang Seng viszont messze lemaradva társaitól 1,3 százalékot esett.
Forrás: Investor.hu

USA: Folytatódott a csúcsdöntés

  • Pénteken is folytatódott a csúcsdöntés az amerikai tőzsdéken. Az S&P 500 és a Dow Jones 0,2 százalékos emelkedés után egyaránt új történelmi csúcson fejezték be a kereskedést. A Nasdaq szintén 0,2 százalékot tudott erősödni, amivel már csak néhány pontra van attól, hogy új 14 éves csúcsot üssön.
Forrás: Investor.hu

  • A nyersanyagpiacon továbbra is kilenchavi csúcsa közelében mozog az olajárfolyam. A WTI nyersolaj 0,3 százalékos emelkedés után 107 dollár fölött, a Brent 115 dollár fölött található. Az arany ma egyelőre nem mutat jelentős elmozdulást, és 1315 dollárnál, kéthavi csúcsa körül mocorog.
  • Már ma bejelenthetik az Oracle (NYSE) és a Micros Systems (Nasdaq) közötti ügyletet. Ahogy a múlt héten pletykálták, az Oracle öt milliárd dollárért vásárolhatja fel riválisát a további terjeszkedés érdekében. A szoftveróriás részvényenként 67 dollárt fizethet a Micros Systemért, ami közel 2 százalékos prémiumot jelent. A Micros pénteken 0,8 százalékot emelkedett, az Oracle viszont 4 százalékot esett a gyenge gyorsjelentésére.
  • A Google (Nasdaq) 555 millió dollárért felvásárolja a Dropcam, webkamerákat gyártó társaságot. A Google a nemrégiben felvásárolt Nest leányvállalatán keresztül szerzi meg a céget, így oldva meg az adatbiztonsági kérdéseket. A Dropcam kamerái segítségével a Google újabb lépést tesz az úgynevezett "tudatos otthon” megteremtése felé, mivel a felhasználók a kamerák használatával könnyen értesülhetnek az otthonaikban zajló eseményekről. A Google pénteken 0,3 százalékos pluszban zárt.
  • Csökkenteni készülnek a hosszú lejáratú adósságaik arányát a jegybankok egy felmérés szerint – írja az FT. A jegybankok a Fed eszközvásárlási programjának idei kifutása miatt megnövekedő piaci volatilitásra számítanak, és emiatt dönthetnek a hozamok változására érzékenyebb hosszabb lejáratú kötvényeik leépítése mellett.