Nagy a nyomás Indián

Vágólapra másolva!
Szinte eufória övezte idén az indiai tőzsde teljesítményét, azonban a májusi választások után komoly feladatok elé néz az új kormány, és ha nem jönnek az eredmények a befektetők gyorsan ítéletet mondhatnak.
Vágólapra másolva!

Eddig szépen alakult az indiai sztori

Hatalmas emelkedésen van túl idén eddig az indiai tőzsde, amit főként a május közepén tartott választások eredményére spekulálva fűtöttek a befektetők. A választásokon győzött is a piacbarátnak tekintett ellenzék, viszont sokat mondó, hogy azóta „csak” kicsit több mint 3,5 százalékot tudott még emelkedni az indiai tőzsdeindex, a Sensex.

Az indiai Sensex tőzsdeindex grafikonja Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Habár azt azért nem jelenthetjük ki, hogy tökéletesen lejátszódott a klasszikus tőzsdei jelenség: „vedd meg a pletykát, add el a hírt”, azt láthatjuk, hogy megtoppant a nagy menetelés.

A választásokon győztes konzervatív Bharatiya Janata Párt (BJP) biztos győzelmet aratott. Szövetségeseivel együtt a parlament 61 százalékát fogja kontrollálni, ami igen nagy arány a korábban látott nagyon szétaprózódott koalíciós együttműködésekhez képest.

Persze annak fényében nem meglepő a befektetők visszafogott reakciója, hogy azért komoly feladatok előtt áll a kormány, amivel nem is biztos, hogy egykönnyen meg tud majd birkózni.

Forrás: Investor.hu

Most jön csak a neheze

Mivel a választások előtt már sejthető volt, hogy nyerni fog a BJP, igyekeztek minél kevesebb konkrét intézkedést felvázolni a kampány során. Ezért csak nagyon tág irányvonalakat adtak meg, mint például a nagyobb növekedés, a magasabb jólét ígérete, a korrupció csökkentése, vagy a nők, a rászorultak és a vidéki lakosság támogatása.

Azért ellentmondásoktól sem mentes a kormány programja, hiszen úgy akarják csökkenteni az államháztartási hiányt, hogy közben szinten tartanák a központi kiadásokat. És egyelőre nem látni, hogy képesek lesznek-e véghez vinni olyan strukturális reformokat, mint a vidéki foglalkoztatottság emelése.

A választásra készülve a külföldi tőke fontosságát is hangsúlyozta a BJP, azonban szeretnék megvédeni a milliónyi indiai kisvállalkozásokat is, így például a kiskereskedelmi szektorban nem engedélyezik a közvetlen külföldi befektetéseket.

Ráadásul az indiai gazdaság növekedése sem túl acélos, hiszen a válság előtt, vagy a 2009-2010-ben látott 8-10 százalékos bővüléstől most messze vannak (5% környéke). A belső fogyasztás gyenge, míg az üzleti befektetések a GDP 9 százalékát teszik csak ki a korábbi 17 százalékról, és további negatívum, hogy az indiai vállalatok inkább a nemzetközi terjeszkedés felé vették az irányt a belföldi expanzió helyett.

Ráadásul Indiának havonta egy millió új munkahelyet kellene létrehozni ahhoz, hogy teljesen felszívják a piacra újonnan belépőket (és így még a munkanélküliség csak stagnálna). Szintén komoly kihívás, hogy a vidékről nagyvárosokba települő lakosság számára is munkahelyeket teremtsenek.

Forrás: Investor.hu

Vannak azért biztató jelek, hiszenaz indiai export iránti kereslet megugrott, részben a rúpia májusban újból megindult gyengülésének köszönhetően. Míg a korábban nagy problémákat okozó magas folyó fizetési mérleg hiány apadt, részben az aranyimport korábbi korlátozása miatt, habár meg kell jegyezni, hogy a tőkebeáramlás még mindig nem elég erős.

Ráadásul a politikai lehetőségek is korlátozottak, ugyanis a költségvetés hiánya 4,6 százalékon áll, így egy fiskális lazítás nehezen képzelhető el, és monetáris oldalról sem várható laza politika, nehogy elszabaduljon az infláció.

Szintén fontos kockázat az indai tőzsdére nézve is, ha az ukrán, vagy az iraki feszültségek fellángolnak, illetve a Fed fokozatos tapírja sem a feltörekvő piacoknak kedvez. Nem szabad elfelejteni ugyanis, hogy tavaly az amerikai monetáris szigorítás belengetése is a nagy feltörekvő piacokon, köztük Indiában hozott jelentős részvénypiaci eséseket.

Mi az a tapírozás?

A Fed eszközvásárlási programjának csökkentését angolul a csökkentést, elvékonyítást jelentő „taper” kifejezéssel szokás illetni, de csak a pusztán egyetlen betűvel eltérő tapírt (angolul is „tapir”) sokkal izgalmasabb használni a jelenségre.