Össztűz az olasz importborra

Pincesor Palkonyán, a villányi borvidéken
Vágólapra másolva!
Piaczavarónak tartja az olasz borok behozatalát, ezért önkéntes importkorlátozást kér a borkereskedőktől a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, amely a napokban kapott különleges státuszt a Földművelésügyi Minisztériumtól.
Vágólapra másolva!

Évi háromszázezer liter alá szorítaná az olaszországból származó borimportot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), amit első körben a borkereskedők önkorlátozásával szeretne elérni - írja az Agrárcentrum.

Pincesor Palkonyán, a villányi borvidéken Fotó: Balla Zsolt

Korábban mi is többször írtunk arról, hogy a magyar bortermelők számára komoly problémát jelent az olcsó olasz importbor, és hogy vannak, akik regisztrációs díj bevezetésében látnák a megoldást a helyzetre.

A HNT, a piacvédő intézkedésen túl a hazai termelők számára elérhető kedvezményes hitellehetőséget is kívánatosnak tartana - mindezt azért, hogy az idei szüret idején már ne zuhanhasson tovább a szőlő felvásárlási ára.

Az idei év azért is különösen fontos, mert a szakértők szerint az időjárás kedvező a szőlő számára, így idén a tavalyinál lényegesen nagyobb termés várható majd.

A statisztikai adatok alapján a HNT célja - az olasz borimport 300 ezer hektoliter alá szorítása - mintegy 40 százalékos visszaesést kellene, hogy jelentsen.

A HNT egyébként a napokban kapott speciális jogokat a Földművelésügyi Minisztériumtól: az úgynevezett szakmaközi szervezetről szóló miniszteri elismerés nem jelenti azt, hogy a szervezet mostantól hatóságként üzemelhet, ám kapott bizonyos piacszabályozási jogosítványokat, sőt az FM néhány döntési jogkört is a tanács kezébe adott.

A szakmaközi szervezetté válást egyébként Tiffán Zsolt villányi borász, fideszes országgyűlési képviselő kezdeményezte még tavasszal. A szakértők szerint a státusszal olyan szervezettebb, összehangoltabb munka veheti kezdetét, amelyre több évtizede nem volt példa.