A kormány már szerdán előveszi a devizahitelesek ügyét

Vágólapra másolva!
A kormány már a szerdai ülésén megvitatja egy szakértői csoport munkaanyagát a devizahitelesek helyzetének megoldására a Kúria jogegységi döntése után – mondta a Reuters hírügynökségnek adott, kedden megjelent interjúban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

A kormány ősszel olyan javaslattal áll elő, amely nem veszélyezteti a bankrendszer egészséges működését, de jó megoldást jelent a devizahitelesek problémájára. A miniszter arra is célzott, hogy még kedden találkozik a bankszövetség vezetőivel. Varga Mihály szavaiból kiderült, hogy többlépcsős megoldásra gondol.

A költségvetés helyzetéről szólva a miniszter elismerte, hogy a forgalmi és a jövedéki adóból származó bevételek, valamint a vártnál alacsonyabb infláció miatt némi időbeli csúszás van a büdzsében, de azt szükség esetén a kormány a tartalékok felhasználásával vagy más egyedi megoldással a második félév során kezelheti.

Varga Mihály az év egészét tekintve nem érzi veszélyben a 2,9 százalékos GDP-arányos deficitcél teljesülését. A miniszter úgy ítélte meg, hogy az idei gazdasági növekedés 2,5 százaléknál nagyobb is lehet, amennyiben az ukrán–orosz konfliktus nem mérgesedik el annyira, hogy a magyar ipar kulcságazatainak veszteséget okozzon. A miniszter elismerte, hogy az ukrán kereskedelmi forgalom a visegrádi négyeknél, azaz Csehországnál, Lengyelországnál, Szlovákiánál és Magyarországnál már csökken, de hozzátette, hogy Ukrajna csak 2,5 százalékos súllyal részesedik Magyarország külkereskedelméből. Oroszország azonban a legnagyobb kereskedelmi partnerünk az Európai Unión kívül.