Gigaüzlet mehet a levesbe

Syngenta napi grafikon
Vágólapra másolva!
Elutasítja a Monsanto által javasolt összeolvadást a rivális Syngenta mezőgazdasági társaság, melyért 40 milliárd dollárt ajánlott az amerikai vállalat - állítják bennfentes források.
Vágólapra másolva!
  • Hatalmas üzlet esik kútba, mivel a mezőgazdasági termékeket gyártó Syngenta elutasítja amerikai riválisának, a Monsantonak a 40 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. A tárgyalások előrahaladott fázisban voltak, azonban a svájci Syngenta vezetői úgy döntöttek, hogy ebben a szakaszban be is fejezik az egyeztetéseket - állítják bennfentes források.
  • A svájci cég vezetői többek között a trösztellenes kérdések felmerülése miatt aggódtak, mivel túlságosan domináns szereplővé váltak volna a piacon, amit a szabályozó hatóságok vélhetően nem engedélyeztek volna. Emellett kételkedtek benne, hogy az összeolvadás stratégiailag helyes döntés lenne a vállalat számára.
  • A két vállalat egyesülésével a világ legnagyobb, mezőgazdasági termékeket készítő vállalata jött volna létre. A közös cég piaci értéke közel 100 milliárd dollárt tett volna ki.
  • A tervezett ügylet egy másik nézőpontból is érdekesnek tűnt. Mostanában ugyanis számos amerikai vállalat próbálja meg európai versenytársát bekebelezni, hogy a tranzakció révén az öreg kontinensre tegye át adózási székhelyét, és kedvezőbb adókulcs mellett adózhasson. A Monsanto egyik motivációja is ez volt, mivel a Syngenta felvásárlásával Svájcba kerülhetett volna át az adózási székhelye, ami alacsonyabb adófizetési kötelezettséggel párosult volna.
  • Hasonló célból szerette volna bekebelezni a Pfizer gyógyszergyártó a londoni rivális AstraZenecát, ami végül szintén egy kútba esett üzletté vált. Jelenleg a szintén gyógyszeripari AbbVie "üldözi" a dublini székhelyű Shire társaságot, melyért 46,5 milliárd dollárt sem sajnálna.
  • A Syngenta befektetői örülnek a lehetséges felvásárlás elutasításának, mivel a cég részvényei 6,5 százalékot drágultak ma.
Syngenta napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu