Kivégezték az olajfinomítókat

Vágólapra másolva!
Hatalmas eladói hullám söpört végig az amerikai olajfinomítók részvényeinek piacán tegnap, arra válaszul, hogy az USA részlegesen lazítja az olajexportra vonatkozó korlátozásokat.
Vágólapra másolva!

Beöntötték a finomítókat

Valóságos mészárlás zajlott tegnap az amerikai olajfinomítók részvények között. A Valero Energy árfolyama 8,3 százalékot, a PBF Energy-e 10,7 százalékot szakadt. De a Phillips 66 is 4,2 százalékkal zuhant, míg a HollyFrontier 6,7 százalékkot veszített értékéből.

Az váltott ki ekkora zuhanást, hogy az Obama-kormány részlegesen enyhítette az amerikai olajexport tilalmat, ami negyven éve érvényben volt.

Forrás: Investor.hu

Ha pedig bizonyos amerikai vállalatok elkezdenek exportálni olajat, akkor az USA-ban emelkedésnek indulhatnak az árak, ami magasabb költségeket jelentene a helyi finomítóknak, szűkítve nyereségüket.

2011 óta az amerikai olajárak átlagnál magasabb diszkontot tartalmaznak a világpiaci árakhoz képest, köszönhetően például a palaolaj kitermelés miatt megnövekvő kínálatnak is. Ebből pedig értelemszerűen a finomítók tudtak leginkább profitálni.

A heves részvényeladások pedig azt mutatják, hogy a befektetők elkezdtek félni attól, hogy ez a versenyelőny eltűnhet, ha általánossá válik az olajexport.

Egyelőre nem tiszta a kép

Egyelőre azonban csak két cégnek engedélyezték a Wall Street Journal szerint, hogy exportáljanak „ultrakönnyű” olajat (ultralight oil), ami csak minimális feldolgozáson esett át. Az egyik a Pioneer Natural Resources, a másik pedig az Enterprise Products Partners. Előbbi árfolyama 5,2 százalékot ugrott, míg a másik cégé 1,4 százalékkal került feljebb.

De nem mindenki osztja azt a nézetet, hogy a kormány széles körben engedélyezné ezt a fajta olajexportot, mondta el Kristina Kazarian, a Fidelity Investments elemzője a WSJ-nek.

Szerinte annyira komplex az olajexport mögötti tilalom, és annyi energiaipari alszegmenst érint, hogy túlságosan optimisták azok a feltételezések, hogy ezt széles körben is kiterjeszthetik.

Az Oppenheimer elemzője, Fadel Gheit szerint is túlzott volt a finomítók árfolyamának esése, ráadásul ez eddig csak egy információ morzsán alapult, és egyelőre nem látunk pontos képet.