Titokzatos eladó szabadul a Mol-tól

Vágólapra másolva!
Jelentős mennyiségű Mol részvényt szeretne eladni a Mol egyik nagytulajdonosa. Az intézményi szereplők 4 százaléknyi Mol részvényre adhatnak ajánlatokat 11 800 és 12 200 forintos ársávban, ami azt feltételezi, hogy a részvény árfolyama jelentős mértékben fog zuhanni a mai kereskedésben. A nyomott árszintek idővel jó vételi lehetőségeket kínálhatnak, de a számos bizonytalansági faktor miatt egyelőre érdemes távol maradni a részvénytől.
Vágólapra másolva!

Jelentősebb mennyiségű részvénytől készül megválni egy titkos eladó a Mol piacán. A Citigroup tegnap 4 százaléknyi Mol részvényre vonatkozóan hirdetett könyvépítést, melynek keretében az intézményi szereplők 11 800 és 12 200 forintos ársávban adhatnak ajánlatokat a megvásárolni kívánt mennyiségekre.

Az eladó személye nem ismert, de nagy a gyanúnk, hogy az olajtársaság arab tulajdonosai, a Dana Gas és a Crescent Petroleum állhatnak a háttérben. Tavaly februárban a Dana likviditási problémák miatt már eladta részesedésének felét (vagyis 1,6 százalékot), a további eladásokkal kapcsolatban pedig leginkább csak azok időzítése volt a kérdés.

A mai kereskedésben várhatóan jelentősebb esést produkál majd a Mol, hiszen a könyvépítésben meghatározott ársáv 4,1-7,3 százalékkal elmarad a tegnapi 12 725 forintos záróárfolyamtól. Ezeken a szinteken azonban ismét kedvező vételi lehetőségek nyílhatnak, hiszen a Mol itt már igen alulértékelt részvénynek számít.

Érdemes már megvenni?

A 12 000 forintos szinteknél megítélésünk szerint már egy meglehetősen pesszimista jövőképet áraz a piac a Mol-nál, ezért hosszabb távon, fundamentális szempontok szerint ezek jó beszállási pontnak ígérkeznek. Azonban ahogy azt korábban is írtuk, érdemben az mozdíthatná ki az árfolyamot a jelenlegi mélységekből, ha az INA sorsa végre rendeződne. Ezzel kapcsolatban viszont az elmúlt hónapok sem hoztak igazi áttörést.

A Mol mutatószámok alapján is az egyik legolcsóbb olajcég Európában. A gyenge növekedési kilátások ezt persze részben indokolttá tehetik, teljesen azonban semmiképp.

Forrás: Investor.hu

Van viszont egy nagy eladó

Várhatóan – az alulértékeltség ellenére is - nagyot esik ma a Mol árfolyama, mivel a könyvépítés során a 11 800 és 12 200 forintos ársávban lehet ajánlatokat beadni. Ez akár 4,1-7,3 százalékos esést is eredményezhet ma a piacon, de ha az eladó személye körüli kérdőjelek nem oszlanak el, még ennél nagyobb mélységek is elképzelhetőek.

Közben a részvény kereskedése elindult és a vállalat papírjai 6 százalék feletti esést mutatva a 12 000 forintos lélektani határ alatt mozognak. Hasonlóan nagy napi zuhanást az elmúlt három évben nem szenvedett el a részvény.

Ha egy jelentős tulajdonos eladja részvényeit, az egyetlen vállalat kilátásait illetően sem jó hír. A lépés megítélésében azonban nagy súllyal esik latba, hogy az eladó miért válik meg tulajdonától. Amennyiben például likviditási problémák állnak a háttérben, az egy alulértékelt részvénynél igen jó beszállási pontokat is teremthet.

Ha valóban a Dana és a Crescent állnának az eladói oldalon, az növelné a likviditási megfontolások miatti eladások lehetőségét. Ebben az esetben könnyen elképzelhető, hogy a könyvépítési folyamat miatt mélyre lökött árfolyam jó beszállási pontnak bizonyul, nem beszélve arról, hogy a két nagy szereplő esetleges eladásai miatti kockázatok is megszűnnének.

Egyelőre viszont nem tudjuk, hogy ki és miért adja el a Mol részvényeket. Emiatt érdemes a partvonalról figyelni az eseményeket, és ha tisztul már a kép, esetleg újraértékelni a piacra lépés lehetőségét. Szorosan követjük majd mi is az eseményeket, hiszen könnyen adódhatnak a jó vételi lehetőségek a Mol-ban a következő napokban/hetekben.

Ki, és miért ad el ennyi részvényt?

Mivel az eladó személye egyelőre ismeretlen, egyelőre csak találgatni tudunk, hogy melyik nagytulajdonos válik meg csomagjától. Több lehetséges opció közül az tűnik leginkább valószínűnek, hogy a vállalat arab nagytulajdonosai, a Crescent Petroleumés az általa jelentős részben tulajdonolt Dana Gas értékesíthetik a náluk levő Mol részvények nagyját.

Forrás: Investor.hu

Tavaly ugyanis a Dana Gas már eladott 1,6 százaléknyi Mol részvényt likviditási problémák miatt, melyet követően a piaci szereplők időről-időre meglebegtették a maradék részesedés eladásának lehetőségét.

Könnyen lehet, hogy a Dana Gas-nak ismét szüksége volt a pénzre, hiszen a cég első negyedéves jelentése szerint Irakban és Egyiptomban megint egyre nagyobb kintlévőségeket kezdett felhalmozni, ami a készpénzállomány jelentős visszaesését okozta. A részvény árfolyama az elmúlt három hétben 30 százalékkal zuhant, ez is lehet a jele a társaságra nehezedő nyomásnak, bár ezt könnyen okozhatta a helyi piacokon kialakult igen borongós hangulat is.

A Dana Gas eladásaiban tavaly is közreműködött a Citigroup, akik könyvépítés szervezői között most is megtalálhatóak. Persze ez sem jelenti egyértelműen, hogy ismét az arab tulajdonosnak dolgozik a befektetési bank, van például eltérés is a tavaly bonyolított tranzakcióhoz képest, nevezetesen, hogy most nem ismerjük az eladó kilétét.

Az eladásra felkínált mennyiség mindenesetre akkor érkezhet az arab tulajdonosoktól, ha ezúttal már a Dana anyacége, a Crescent is megválik Mol részvényeitől (ketten együtt 4,4 százalékot birtokolnak). Nagy meglepetést egy ilyen lépés sem okozna, a kurdisztáni Pearl Petroleumban való részesedésszerzésért cserébe kapott Mol részvények értékesítése mindig lógott a levegőben. A dubaji és helyi tőzsdék elmúlt hónapos látványos mélyrepülése akár fel is gyorsíthatta a folyamatot a helyben számos befektetéssel rendelkező Crescent-nél.

Mit tegyünk a meglévő részvényeinkkel?

Az Investor Trader ügyfeleinek március végén fogalmaztunk meg vételi ötletet a Mol papírjaira 11 925-12 200 forintos szintek között. Azóta az árfolyam igen szépen teljesített, ezért április közepén a stop loss szintet 12 200 forintra emeltük. A kereskedési ötletünk így lezárul ma, hiszen az árfolyam a 12 200 forintra emelt stop szintjét kiütötte.

Ennek ellenére sincs okunk panaszra, hiszen eddig az osztalékfizetéssel együtt 4,8-7,3 százalékot lehetett keresni a részvénnyel. Három hónap alatt ez nem rossz teljesítmény, miközben a nagy eladó miatti félelmek bizonytalan ideig is nyomás alatt tarthatják az árfolyamot.

A Mol pozíció sorsával kapcsolatos döntés azért nehéz, mert a részvényt a 12 000 forintos szinteken fundamentálisan továbbra is alulértékeltnek tartjuk. Éppen ezért, ha kiütne a stop, továbbra is szorosan követjük majd a cég körüli eseményeket.

Azt is érdemes persze hozzátenni, hogy technikai szemmel nem igazán szép a részvény grafikonja. Bár fundamentális szemmel már kedvező lehetőségek mutatkoznak a részvény piacán, fontos lenne, hogy egyéb katalizátor hiányában legalább a technikai jelzés legyen támogató.

A Mol árfolyama

Forrás: Amibroker, Investor.hu