Egy újabb intő jel a tőzsdéknek?

Vágólapra másolva!
Már egyre kevésbé vásárolják saját részvényüket az amerikai vállalatok, ami egy újabb rossz hír a csúcsok közelében lévő amerikai tőzsdék szempontjából. Ugyanis a részvény visszavásárlások általában segítik az árfolyam emelkedést.
Vágólapra másolva!
  • Nem vásárolják már olyan ütemben saját részvényeiket a cégek az USA-ban, legalábbis ez derül ki a TrimTabs Investment Research kutatásából. A most futó negyedévben 92,7 milliárd dollár értékben vásároltak vissza saját részvényt, ami lényegesen alacsonyabb, mint az első három hónap során látott 138,5 milliárd dollár.
  • Ráadásul a második negyedévben bejelentett visszavásárlások hét negyedéve a legalacsonyabb szintet érhetik el.
  • Májusban 24,8 milliárd dollárra esett vissza az érték, majd innen tovább zuhant júniusban 11,5 milliárdig. Ráadásul 25-ig csak négy vállalat jelentett be 1 milliárd dollárnál nagyobb értékű programot júniusban.
  • Ez a visszaesés pedig a szélesebb értelemben vett részvénypiacra is negatív hatással lehet, hiszen a cégek általi részvény visszavásárlások általában segítik az árfolyam emelkedést.
  • Ráadásul nem is ez az egyetlen jel, ami egy esetleges korrekcióra utal, hiszen például a felvásárlási aktivitás is már komoly méreteket öltött, valamint a tőzsdére menetelek is sok éve nem látott szinten jár.
  • Ezek pedig mind-mind egy túlfűtött piac jelei szoktak lenni. Persze azt nem jelenthetjük ki, hogy ezek miatt össze fog omlani a tőzsde, mindenesetre jó, ha tisztában vagyunk ezekkel az információkkal is.

Mi a saját részvény visszavásárlás?

A tőzsdei cégek két féle képpen szoktak készpénzt visszajutattni tulajdonosaikank. Az egyik az osztalékfizetés, a másik pedig a saját részvények visszavásárlása. Utóbbi egyébként azt is kifejezheti, hogy a vezetés szerint olcsó a cég részvénye, érdemes azt vásárolni. (Ennek leállása épp az ellenkezőjét is sugallhatja.)

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.