Százmilliárdos kölcsönt kap az MVM, hogy vegyen földgázt

Vágólapra másolva!
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 100 milliárd forint kölcsönt vesz fel, földgázt vásárol belőle és betárolja, hogy télre 2 milliárd köbméter tartaléka legyen.
Vágólapra másolva!

Az MVM Csoport 100 milliárd forint kölcsönt kap a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől, hogy saját földgázkészletei megközelítsék a 2 milliárd köbmétert. A tárolókba besajtolt gáz a téli energiatartalék biztosítására szolgál majd. A társaság hangsúlyozza, a cél az, hogy minden eshetőségre felkészüljön az ország a zavartalan földgázellátás biztosítása érdekében.

Az összegből az MVM Csoport egyik energiakereskedő társasága, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. jelentős földgázkészletet vásárol, amelyet a nemzeti energetikai társaságcsoport földgáztárolóiba sajtolnak be.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön számolt be arról, hogy a stratégiai gázkészlet feltöltése folyamatos, Ukrajnából szerződésszerűen érkezik a földgáz. Az MMBF Földgáztároló Zrt. június 30-ra törvényi kötelezettségeinek eleget tud tenni, addigra betárolják a 915 millió köbméter stratégiai gázkészletet.

Az orosz-ukrán gázszállítási viták miatt a kormány minél jobban szeretné megtölteni a hazai tárolókat, a lépés előkészítéseként nemrég csökkentették a tárolási belépési díjat, a kilpési díjat viszont alaposan megnövelték.