Visszavág a kirúgott vezér

Vágólapra másolva!
Igazi háború alakult ki egy amerikai ruházati cég, az American Apparel háza táján, a cég vezetősége ugyanis meg szeretné gátolni, hogy a korábban kirúgott vezér nagy befolyást szerezzen a cégben.
Vágólapra másolva!

Az amerikai ruházati cég, az American Apparel igazgatósága olyan részvényesi jogot vezetett be, amivel meg tudja akadályozni, hogy a korábban kirúgott alapító-vezérigazgató nagy befolyást szerezzen, vagy esetleg nem megfelelő áron felvásárolja a céget.

Dov Charney, a korábban eltávolított vezér még pénteken nyújtott be egy kérelmet az amerikai tőzsdefelügyelthez (SEC), amiben kifejezte, hogy szeretné átvenni a cég irányítását. Charney egyébként 27 százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben, és még pénteken egyezett meg a Standard General céggel, hogy ők hitellel segítenek még nagyobb részesedést elérni Charney számára a társaságban.

A hírre egyébként 30 százalékot ugrott a cég árfolyama. A megelőző egy évben viszont több mint 50 százalékot zuhant a cég értéke.

Egyébként az American Apparel még június közepén rúgta ki Charneyt, miután több olyan vétséget is találtak nála, ami miatt nem maradhatott a társaságnál. Bár a cég nem közölt pontos indokot, a sajtóban szexuális zaklatásról, illetve a céges vagyon rosszhiszemű kezeléséről cikkeztek, mint lehetséges indokok.

Az American Apparel egyébként azt szeretné elérni a lépésével, hogy a részvényeseket megfelelően kompenzálják, abban az esetben, ha Charney (vagy bárki más) átvenné az irányítást a cégben. Az új részvényesi jog szerint a befektetőknek lehetőségük van legfeljebb 15 százalékos részesedést szerezniük a cégben a következő egy évben. Egyébként, ha megfelelő ajánlat érkezik a cég felvásárlására és azt a részvényesek többsége elfogadja, akkor természetesen a vezetőség is támogatja azt.

A jogokat minden törzsrészvényhez hozzákapcsolják, és arra ad lehetőséget, hogy egy joggal egy tízezrednyi elsőbbségi részvényt megvásároljanak, 2,75 dolláros áron.