Nem mindegy, melyik tengerpartról telefonál haza

roamingdíj EU
An adolescent telephones with his smartphone at the beach in Porto Vecchio on the island of Corsica, France, 01 September 2013. Photo: Karl-Josef Hildenbrand
Vágólapra másolva!
Az unió letörte a roamingdíjakat, de a hívások még mindig az itthoni árak duplájába kerülnek. Ha pedig Törökországba, Montenegróba vagy Tunéziába megy nyaralni, előre kell gondolkodnia, különben fizetni fog, mint a katonatiszt.
Vágólapra másolva!

Július 1-jétől ismét kevesebbe kerülnek a telefon- és adathívások az Európai Unió országain belül. A mobilos barangolás (roaming) magasnak tartott tarifái ellen az Európai Bizottság 2007-ben hirdetett keresztes hadjáratot, és mára – magyar szemmel nézve – oda jutott, hogy a hívás indításának díja már csak körülbelül kétszerese a hazai átlagnak. A Telenor saját statisztikái szerint a magyar mobilozók az elmúlt években alig telefonáltak többet külföldről – dacára a csökkenő roaming-hívásdíjaknak –, ám egyre többet használnak mobilinternetet utazásaikon.

Összetett csomagok

A szolgáltatók tarifacsomagjai annyira összetettek, hogy a belföldi és külföldi díjak közötti pontos arányokat általánosságban elég nehéz megállapítani. Mindenesetre ma egy átlagosan sokat telefonáló ügyfél szintén átlagosnak mondható csomagjában bruttó 30-40 forint között mozog a hívások (havidíjból többnyire lebeszélhető) percdíja, az uniós barangolásnál pedig – 310 forintos euróárfolyammal számolva – körülbelül 75 forintra jön ki az a plafon, amit elkérhetnek egy-egy percért. Ez eddig 91,4 forint volt.

Csökkentek a listaárak

Mivel a szolgáltatók az eddigi gyakorlat szerint egyöntetűen a szabályozás által megengedett maximumot kérték el, a listaárak bruttó 91,4 forintról 75 forintra csökkennek (minden említett tarifa tartalmazza a 27 százalékos magyar forgalmi adót is). A hívásfogadás percdíja eddig 26,6 forint volt, ez most körülbelül 20 forintra csökken, ez a hazai tarifával értelemszerűen nem összehasonlítható elem, hiszen belföldön a hívott fél nem fizet semmit.

EU-n belül már aránylag olcsó a roaming, de egyes közeli országokból még mindig drága hazatelefonálni Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Óvatosan a netezéssel

A külföldi internetezéssel annak ellenére is érdemes óvatosan bánni, hogy az unióban az eddigi nettó tarifát kevesebb mint a felére csökkentették. Miért? Egy megabájt adat letöltése ugyanis listaáron körülbelül 80 forint; összehasonlításul az Origo vagy más hírportál nyitólapja körülbelül 6 megabájt adatot tartalmaz, letöltése az új uniós tarifával még mindig 480 forinttal növeli meg a telefonszámlát.

Érdemes a mobiloldalakat keresni

Viszont az adatroamingra is igaz, hogy előzetes tervezéssel és megfelelő napijeggyel a költségek jelentősen csökkenthetők, másrészt roamingolás közben érdemes a mobileszközökre optimalizált – sokkal kisebb – oldalakat felkeresni: esetünkben az m.origo.hu címet gépelni a böngészőbe, bár az Origo a mobilkészülékek esetében automatikusan erre irányít át.

Olcsóbb lett az SMS is

Egy unióból hazaküldött SMS-ért eddig 30,4 forintot kellett fizetni, ezentúl a tarifa 24 forint körül alakul. Az SMS díja jellemzően alacsonyabb annál, mint amikor valaki itthon a lebeszélhető havidíjba foglalt mennyiségen felül szeretne üzenetet küldeni, de ez már évek óta így van, hiszen a hazai „extra” SMS-ért körülbelül 40 forintot számláznak mostanság a hazai szolgáltatók. Igaz, a mostanában terjedő, viszonylag magas havidíjú, de mindent tartalmazó belföldi csomagokban a korlátlan telefonálás mellett minden SMS is ingyen van.

Csak az EU-ban olcsóbb!

Az új díjak – az eddigi eurotarifákhoz hasonlóan – csak az unió országaira, illetve Izlandra, Norvégiára és Liechtensteinre vonatkoznak. Aki tehát a nyarat például a török Riviérán, Észak-Afrikában vagy valamelyik nem EU-tagállam balkáni országban tölti, esetleg télen Svájcba megy majd síelni, továbbra is az ennél jóval magasabb listaárakkal számolhat. Törökországban és Svájcban szolgáltatótól függően továbbra is 369–395 forint között van a hívás indításának, és 139–150 forint között a hívás fogadásának díja, míg az SMS-ekért 109–122 forintot kell fizetni.

Megéri a napijegy

Mindez azonban csak azokra az előfizetőkre igaz, akik nem tudnak előre tervezni, a három legnagyobb hazai mobilcég ugyanis számos olyan napi- és hetijegyes konstrukciót kínál, amelyekkel olcsóbb a külföldi mobilhasználat. Ezek a konstrukciók már régóta piacon vannak, és azt kínálják, hogy egyszer díj befizetése mellett bizonyos ideig (pár napig) bizonyos mennyiségig az alapesetben elérhető eurotarifánál olcsóbban lehet telefonálni.

Díjmentes hívások, adatforgalom

A Yettel kétféle napijegyet kínál, 990 és 1790 forintért. Ezek 30 perc ingyenes hívást is tartalmaznak (az eurotarifák által lefedett országokból), és a csomag aktiválásának napján díjmentesen lehet fogadni is a bejövő hívásokat. A drágábbik, EU Duo Napijegy csomag 50 megabájt internetforgalmat is tartalmaz, de az internet híváskedvezmények nélkül, külön is rendelhető, 990 forintért, 50 megabájt forgalommal. Ez az adatmennyiség egy-két napra elegendő a Google Térkép használatához – műholdképek nélkül – vagy levelezéshez fájlok küldése nélkül, és chateléshez alkalmas. A Telenor hetijegyet is kínál 1990 és 4990 forintért a napijegyekhez hasonló feltételekkel, de 60, illetve 100 percnyi híváslehetőséggel, a heti Duo és Netroaming csomag esetében pedig 50 helyett 100 megabájt internetforgalommal.

A Vodafone Európa Napijegy néven kínál 990 forintos díjért kedvezményes telefonálási lehetőséget az uniós országokban, kiegészülve többek közt Törökországgal, Svájccal és Norvégiával. Ezért az összegért az ügyfelek a csomag aktiválásának napján a belföldi tarifáikkal telefonálhatnak és internetezhetnek (otthoni mobilnetes keretük terhére), a hívások fogadásáért pedig nem kell fizetniük. A Vodafone külön mobilinternetes napi- és hetijegyeket is kínál az EU-n belül külföldre utazóknak. A legolcsóbb, 690 forintos csomag mindössze 25 megabájt forgalmat tartalmaz (ezzel nagyon takarékosan kell bánni, e-mailezésre lehet elegendő). A 100 megabájtos heti csomag ennél a cégnél 2990 forintba kerül, továbbá 1990 forintos havidíjért napi 50 megabájt forgalmat tartalmazó csomag is elérhető, ám ezt kizárólag személyesen, a társaság üzleteiben lehet igényelni.

Kedvezmények az EU-n kívül is

A Telekom honlapján a Travel & Surf nevű mobilinternetes roamingcsomagok szerepelnek, amelyek az uniós tagállamok mellett közel száz további országban biztosítanak kedvezményes mobilozást. 690 forintért napi tíz megabájt, 1490-ért napi 50 megabájt adatforgalmat biztosítanak. Heti 6990 forintért egy hétre 250 megabájt adathasználat jár. A Travel & Talk Plusz csomag napi 790 forintért 30 megabájt forgalmat tartalmaz, és kedvezményes hívástarifákat is biztosít EU-n belül: ez EU-n belül 40 forintos tarifájú hívásindítást és 20 forintos percdíjú hívásfogadást jelent.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.