Dolgozni kell a segélyért Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Július elsejétől kötelezően közmunkát kell végezniük Szlovákiában azoknak, akik igényt tartanak az állami szociális juttatások közé tartozó jövedelempótló segélyre, az intézkedés több mint 95 ezer embert érint.
Vágólapra másolva!

Az intézkedés alapján a jövedelempótló szociális segélyben részesülőknek legalább havi 32 óra közmunkát kell végezniük. Attól, aki nem vállalja a többnyire a helyi önkormányzatok által biztosított közmunka elvégzését, megvonják a mintegy 62 euró (megközelítőleg 19 ezer forint) összegű segélyt, amelyben például a munkanélküli-segély időtartamának lejárta után részesülhetnek az igénylők. Azok, akiknek nem tud munkát biztosítani az önkormányzat, továbbra is közmunka nélkül kaphatják a juttatást.

A rendelkezést tavaly novemberben jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök. Az intézkedést lehetővé tévő törvénymódosítást az év végén fogadta el a pozsonyi törvényhozás. Az új jogszabály már idén januártól hatályba lépett, ám a gyakorlatban csak most kezdték alkalmazni, mivel a törvény féléves átmeneti időszakot biztosított az önkormányzatoknak arra, hogy megszervezzék a közmunkát.

Robert Fico kormányfő az intézkedés bevezetését azzal indokolta, hogy az "megtisztíthatja" a munkanélküli-nyilvántartásokat azoktól, akik visszaélnek a segélyezési rendszerrel. A kormány becslései szerint a segélyezettek között jelentős – akár 20-30 százalékos – lehet a feketén munkát vállalók, valamint a külföldön dolgozók száma. Az intézkedés kivitelezése megközelítőleg 15 millió euróba kerül, de ez az összeg két éven belül már akkor is megtérülhet, ha a segélyben részesülők csupán tíz százaléka tesz le a juttatásról.

Németh Gabriella, a pozsonyi megyei önkormányzat szociális ügyekkel foglalkozó alelnöke, aki egyben a Magyar Közösség Pártjának (MKP) szociális ügyi alelnöke is, az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: az intézkedést alapvetően nem tartják rossznak, mert ezzel elérhető, hogy a szociális szükséghelyzetben lévők egy része ne csak kizárólag az állami, ellenszolgáltatás nélküli segélyre várjon. Hozzátette: az intézkedés ugyanakkor nem oldja meg a magasabb képzettségű és anyagi szükséget szenvedők helyzetét, mivel azoknak nemigen tudnak az önkormányzatok a végzettségüknek megfelelő munkát adni. Arra számítanak, hogy az alacsonyabb munkanélküliségi mutatókkal rendelkező régiókban és ott, ahol könnyebben lehet feketemunkához jutni, mint például Pozsonyban, többen tesznek majd le a segélyről. A szegényebb régiókban viszont várhatóan a megváltozott feltételek mellett is igényelik majd az emberek a jövedelempótló segélyt – mondta.

Az intézkedést lehetővé tévő jogszabályt, nem sokkal annak elfogadása után, ellenzéki képviselők egy csoportja megtámadta az alkotmánybíróságon, amely a beadványt márciusban befogadta, ám tárgyalásának időpontját még nem tűzte ki.