Még alakul a rendszer: egy éve nyitottak a nemzeti dohányboltok

2014.07.01. 10:43

19 százalékkal nőtt a dohányáruk ára, a fogyasztásuk 17 százalékkal csökkent. A büdzsébe 33 milliárd forinttal kevesebb jövedéki adó folyt be. Ez a Nemzeti Dohányboltok első évének mérlege.

Pont egy éve, 2013. július 1-jén, nyitottak az első körben koncessziót szerző nemzeti dohányboltok, ami után - 15 nap türelmi idő elteltével - minden más üzlet polcairól eltűntek a dohányáruk.

A rendszer azóta sem teljesen kiforrott, legutóbb egy hónapja kellett elköltözniük vagy bezárniuk a benzinkutakon illetve a nagy alapterületű üzletekben működő trafikoknak.

A pillanatnyi adatok szerint az országban 6005 nemzeti dohánybolt működik, ám több száz településen továbbra sem megoldott az ellátás, ezért jelenleg is folyamatban van az ötödik trafikpályázat.

A most üzemelő trafikok üzleti helyzete sem kimondottan rózsás: a májusi mérlegadataik alapján a társaságok döntő többsége veszteséges, egyes elemzések pedig arról számolnak be, hogy a trafikok mára mintegy kétmilliárd forintnyi lejárt tartozást halmoztak fel a dohánygyártókkal szemben.

NDN Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. adatai szerint ugyanakkor a koncessziós díjak mintegy 99,7 százaléka eddig rendben befolyt a kasszába.

A dohánytermékek árusításának központosítása és szigorú ellenőrzése más pozitív változásokat is eredményezett: míg 2012-ben a kereskedők 58 százaléka értékesített fiatalkorúak számára dohányterméket, addig ez az arány mára 12 százalékra csökkent.

A feketepiac ugyanakkor továbbra is komoly problémát jelent, a NAV nyomozói ugyan időről-időre foglalnak le csempészett és engedély nélkül árusított szállítmányokat, de valószínűsíthető, hogy az illegális kereskedelem piaci részesedése továbbra is lényegesen nagyobb a korábban megszokottnál.