Vágólapra másolva!
Folytatódik a csúcsdöntés az amerikai tőzsdéken, és az európai piacokon is emelkedéseket lehet látni a mai számtalan makroadat után. A hazai börze viszont gyengélkedett, és a BUX mínuszban ragadt az OTP és a Richter mélyrepülése miatt.
Vágólapra másolva!
  • A nemzetközi tőzsdéken remek a hangulat, ami nagy részben a reggeli kedvező kínai makroadatoknak, és az összességében még mindig az eurózóna javulásáról árulkodó délelőtti európai statisztikáknak köszönhető.
  • Az amerikai piacokon kisebb rali bontakozott ki, így folytatódik a részvényindexek csúcsdöntése. Az S&P 500 fél százalékos emelkedés után új történelmi csúcsot ütött, a Nasdaq pedig 1 százalékos ugrásával új 14 éves csúcsra került. A Dow Jones csupán néhány pontra van mindenkori rekordszintjétől.
  • Európában növelték előnyüket a részvényindexek, így már 0,4-1,2 százalékos pluszokat lehet látni. A legjobban az elmúlt napokban lemaradó olasz FTSE/MIB teljesít, melyet többek között a Fiat 3,1 százalékos ugrása segít.
  • Ugyanakkor a délutáni amerikai makroadatok csalódást okoztak, a Markit feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe (PMI) 57,3 pontra emelkedett júniusban a várt 57,5 pont helyett a májusi 56,4 pontról. Ez a feldolgozóipari aktivitás növekedéséről aktivitásáról árulkodott, csakúgy, mint az ISM feldolgozóipari PMI adata, mely 55,3 ponton alakult júniusban (várt: 55,9 ponton).
  • Az autópiaci statisztikák után a GM már 2,3 százalékos pluszban mozog, a Ford viszont 0,3 százalékkal esik. Az American Apparel pedig már csak 2,8 százalékos mínuszban mozog a korábbi vezérigazgató további befolyásszerzésére.
  • Több mint 5,8 százalékot drágult a Netflix, miután a Goldman Sachs semlegesről vételre javította a részvényre vonatkozó ajánlását. A Goldman szerint nagy lehetőségek rejlenek a videószolgáltató előtt a nemzetközi terjeszkedés területén, és a profitmarginokat is emelni fogja tudni a cég a felhasználói bázis növekedésével.
  • A nemzetközi jó hangulat ellenére a hazai tőzsde pirosba burkolózott, és a BUX végül 0,6 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.
  • EBben az OTP újabb, ezúttal 1,6 százalékos mélyrepülése játszott szerepet. A bankpapírt a devizahiteles mentőcsomag körüli bizonytalanság miatt ütötték meg megint, amivel a 4300 forintos szint alá került az árfolyam.
  • A Richter sem volt formában, és 0,9 százalékos eséssel korrigálta a tegnapi megugrását. A Magyar Telekom végül tegnapi záróértékénél, 343 forinton fejezte be a napot, míg a Mol egyedüli kivételként emelkedni tudott, és 0,7 százalékkal került feljebb.
  • A forint tovább gyengült délután, és már 312 fölött, háromhavi mélyponton mozog az euróval szembeni árfolyama. A svájci frankkal szemben szintén háromhavi mélypontnál, 257 fölött jár a jegyzés, a dollár/forint esetében pedig négyhavi mélypont látható (228 forint).
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu