Tisztázná magát a szétütött dubaji cég

burj khalifa, burdzs kalifa, dubai, dubaj, illusztráció
Burj Khalifa, the world tallest tower, is silhouetted at sunset in Dubai, on November 30, 2010. The construction and real estate sectors in Dubai has registered a near five percent fall in 2010, a top Dubai government official said of the sector was hit hard by the financial crisis. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI
Vágólapra másolva!
Szeretne tiszta vizet önteni a pohárba a dubaji Arabtec cég, aminek piaci értéke május közepe óta több mint 65 százalékot zuhant. Milliárdos projektbefagyasztás, a vezérigazgató hirtelen távozása és egyéb piaci tényezők is szerepet játszottak a mélyrepülésben.
Vágólapra másolva!

Brutálisat zuhant az árfolyam

Óriásit zuhant a dubaji Arabtec ingatlanfejlesztő árfolyama az elmúlt 7 hét során, a május közepi csúcsokról közel 65 százalékkal szakadt be az árfolyam. Kedden már 10 százalékot pattant vissza a részvény, viszont még ez is csak csepp a tengerben az elmúlt időszak pocsék teljesítménye után.

A legfrissebb hírek szerint a társaság hamarosan sajtókonferenciát fog tartani, hogy eloszlassa a befektetők kétségeit a céggel szemben.

Az Arabtec Holdings árfolyama (Dubaj) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Korábban azért kezdték ütni az Arabtec papírjait, mivel egy 3,8 milliárd dolláros projektet fagyasztottak be a nem régen indított ingatlanfejlesztő üzletágánál, emellett pedig tömeges kirúgások is voltak a cégnél. Ráadásul két hete még váratlanul lemondott a vezérigazgató, Hasan Ismaik nagy bajban hagyva a társaságot.

A vezérigazgató, illetve a felvásárlásokért felelős vezető távozása pedig megingatta a befektetőkben a hitet, hogy az Arabtec képes lesz végrehajtani eltervezett terjeszkedési programját.

A vezér távozása után nagyjából 43 százalékkal zuhant az árfolyam, mivel azt sem lehetett (és még most sem lehet) tudni, hogy mi lesz Ismaik 28,9 százalékos Arabtec részesedésével, amit korábban felhalmozott. Múlt héten Ismaik azt nyilatkozta a Wall Street Jouarnalnek, hogy esetleg megválik pakkjától, ez viszont szintén csak növeli a céggel kapcsolatos bizonytalanságot.

Nem hatott a nyugtató

Khadem Al Qubaisi, az Arabtec elnöke próbálta hűteni a kedélyeket, mondván a társaság elkötelezett projektjei felé, és szeretné folytatni eltervezett expanzióját. A nyilatkozat azonban nem nagyon érdekelte a részvényeseket, tovább folytatódott az esés. Az Arabtec egyébként az egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cég a Közel-Keleten, ők építették például a világ legnagyobb épületét, a Burj Khalifát.

Dubaj, Kilátás a világ jelenlegi legmagasabb épületéből, a Burdzs Kalifából Forrás: Travellina

Olyan pletykákat is lehetett hallani, hogy az egyik nagytulajdonos, az Aabar Investments (az Abu Dhabi állami alap) kivezetné a tőzsdéről a céget. Qubaisi ezt is cáfolta.

Piaci körökből érkező hírek szerint pedig az is közrejátszott a részvény mélyrepülésében, hogy a korábbi hónapokban felduzzadt tőkeáttételes pozíciókat likvidálni kellett az esések során, ami felgyorsította a folyamatot.

Egyébként az Arabtec-kel kapcsolatos félelmek átterjedtek a dubaji tőzsdére is, ami szintén hatalmas mínuszokat könyvelt el az elmúlt időszakban, medvepiacba taszítva a korábban nagyot szárnyaló börzét.

A dubaji tőzsdeindex értéke Forrás: Investor.hu, AmiBroker