Újra túlzottdeficit-eljárás indulhat Magyarország ellen?

Vágólapra másolva!
Jövőre új túlzottdeficit-eljárás indulhat.
Vágólapra másolva!

Ha Magyarország nem javít a költségvetés helyzetén, visszakerülhet a túlzottdeficit-eljárás alá – figyelmeztet az Európai Bizottság (EB). A magyar makroadatok javulnak, a költségvetés hiánya a GDP 3 százaléka alatt marad 2014-ben és 2015-ben is, az adósságráta azonban nem csökken, a növekedés pedig törékeny, sok egyszeri tényezőtől függ – ezt állapították meg az Európai Bizottság szakértői. A delegáció június 24–27. között járt Budapesten, a 2010-ig érvényes uniós segélyprogram utóellenőrzésére.

A növekedést egyrészt olyan állami intézkedések segítik, mint a jegybank növekedési hitelprogramja, a rezsicsökkentés, másrészt olyan egyszeri tényezők, mint néhány autóipari beruházás belépése vagy az EU-s támogatási pénzek kampányszerű lehívása, így jövőre csökkenhet a GDP-bővülés mértéke – írja az EB közleménye. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a magyar adósság nemcsak túl nagy, de kedvezőtlen a szerkezete is. Túl nagy hányada van külföldiek kezében, túl rövid az állampapírok átlagos futamideje, így gyakran kell újra és újra megharcolni a piacon a szükséges finanszírozásért.

Ha az államadósság csökkentéséért nem történnek menet közben a költségvetést érintő intézkedések, 2015 tavaszán újraindulhat a túlzottdeficit-eljárás is, amely alól Magyarország csak nem egészen egy éve került ki.