Vágólapra másolva!
A kormány el akarja kerülni az EU beavatkozását. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzői úgy vélik, hogy a magyar kormány kiigazító lépéseket tesz, mielőtt a túlzottdeficit-eljárás újraindulhatna.
Vágólapra másolva!

Szó sincs arról, hogy Magyarország ellen túlzottdeficit-eljárás indulna - mondta Varga Mihály egy díjátadó-ünnepségen. A nemzetgazdasági miniszter arra reagált, hogy az Európai Bizottság (EB) kedden kiadott jelentése úgy ítélte meg, hogy Magyarországnak valószínűleg további pénzügyi konszolidációs erőfeszítést kell tennie, mert különben nem tud csökkenni az eladósodottság szintje. A Budapesten tartozkodó EB-küldöttség anyaga szerint ezért akár újra túlzottdeficit-eljárás alá kerülhet az ország.

Szerdán a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlege (BAML) is értékelte az EB jelentését. Úgy vélik, hogy a magyar kormány kiigazító lépéseket tesz, mielőtt a túlzottdeficit-eljárás újraindulhatna.

Más nagy londoni házak is ezt jósolták korábbi elemzéseikben. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokra szakosodott elemzőstábja a választások idején összeállított helyzetértékelésében hangsúlyozta, hogy már tavaly is erőteljesen az újbóli túlzottdeficit-eljárás elkerülésének célja határozta meg a magyar költségvetési politikát, jóllehet sokan a kormány költségvetési alapállásának lazulását jósolták.

A BAML értékelése szerint a bizottsági felvetés "nem néz ki jól, de valójában pozitív". A ház szerint ugyanis a túlzottdeficit-eljárás fenyegetése a legerősebb ösztönző a magyar költségvetés rendben tartására. A cég elemzői fontos tényezőként emelik ki a bizottság állásfoglalásából levezethető azon utalást, hogy a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány tartása önmagában nem elegendő; a GDP-arányos államadósság-rátának is csökkennie kell. A BAML közgazdászai közölték: saját becslésük szerint a magyar államadósság-ráta 2014-ben és 2015-ben is 81 százalékon stabilizálódik. A ház szerint ebből az is következik, hogy a jelenlegi forintárfolyam - amelynek átlaga a cég számítása alapján az idei első negyedévben 309 forint/euró volt - túl gyenge az adósságteher csökkentéséhez.