Ma eldőlhet az euró sorsa

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank ezen a héten, csütörtökön tartja következő ülését, ahol újabb célzott euró gyengítő intézkedéseket jelenthetnek be. A csütörtöki kamatdöntő ülés, hosszabb távon is meghatározhatja a devizapár mozgását
Vágólapra másolva!

Az utóbbi két kamatdöntés alkalmával az árfolyam heves mozgásokat mutatott, így valószínűsíthető, hogy a csütörtöki ülés utáni napokban szintén hasonló, nagyobb elmozdulások fognak következni.

EURUSD napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az árfolyam tavaly szeptember óta egy emelkedő ékelődésben mozgott, amit idén májusban tört le. Ezt követően az árfolyam a 200 napos mozgóátlagig esett vissza. Látható, hogy ezen a szinten jó néhány napig tartózkodott az árfolyam, ami annak tudható be, hogy a befektetők kivárásra játszottak az EKB bejelentése előtt. Az EKB június 5-én úgy határozott, hogy az európai irányadó kamatrátát 0,15 százalékra csökkenti, illetve bevezetik a negatív betéti kamatokat is.

Úgy nézett ki, hogy az EKB-nak sikerült elérnie a célját, mivel az euró lefordult a 200 napos mozgóátlagról és napokon belül egészen az 1,35-ös szintig gyengült a dollárral szemben. Ahogy látható ez a hangulat csak átmeneti volt, mivel ezen a szinten újból erőre kapott az euró, és egészen a mozgóátlagig emelkedett.

Az indikátorok a dollár gyengülését jelzik előre, mivel az MACD vételi jelzést mutat, illetve az RSI emelkedő trendben mozog. Amennyiben az árfolyam felpattanna a jelenlegi szintekről, akkor a dollár az 1,38-as ellenállásig gyengülhet vissza. Ellenkező esetben, ha egy ismételt lepattanást láthatunk, akkor első körben az 1,35-ös, később pedig az 1,34-es támasz állíthatja meg az euró gyengülését.

Pozíció felvétele esetén a leírtak alapján, a stop-loss szintünket érdemes az 1,38-as szint közelébe húzni, célszintünket pedig az 1,34-es szintre igazítani.

EURUSD napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A hetes időtávon egy emelkedő ék alakzat látható, ami hosszú távon lefele fordíthatja az árfolyamot. A napokban egyre többet hallatott vélemények alapján, miszerint az amerikai gazdaságra folyamatosan nagyobb nyomást gyakorol az infláció emelkedése, fenn áll annak a lehetősége, hogy a FED kénytelen lesz a vártnál előbb elkezdeni a kamatok emelését. Emellett a monetáris unióban a növekvő deflációs nyomás miatt, is egyre égetőbb a közös valuta gyengítése.

Igaz az árfolyam előtt van még tér, hogy az alakzat által kijelölt úton haladjon tovább, de az említett okokból kiindulva, könnyen elképzelhető, hogy egy esetleges csütörtöki "euró-gyengítő” bejelentést követően a dollár hosszabb távú erősödésbe kezd.

Ez esetben, ha az emelkedő ék már nem képes tovább tartani az árfolyamot, akkor az euró gyengülését az 1,32-es, illetve az 1,28-as árakon húzódó támaszok tarthatják meg. Az MACD jelenlegi eladási jelzése szintén a dollár erősödését vetítheti előre.

Egy dollár erősödésére számító pozíció esetén ajánlott a stop-losst az emelkedő ék felső széléhez, a profit realizáló szintet az 1,32-es árhoz állítani.

EURUSD heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.