A kormány megtilthatja a bankoknak a kamatemelést

Vágólapra másolva!
A bankok kamatemeléseket hajthatnak végre a devizahiteleseknél, hogy előre beszedhessék azt a pénzt, amit ügyfeleik kártalanítására kell majd fordítaniuk. Ezt megelőzendő törvénymódosítással tiltanák a kamatemelést az elszámolás végéig – mondta Varga Mihály a Hír TV-nek.
Vágólapra másolva!

Nemrég a CIB Bank újabb egyoldalú kamatemelésről tájékoztatta devizahiteles ügyfeleit. A pénzintézet szerint a kamatemelésről a döntést még tavaly decemberben meghozták, annak semmi köze az új devizahiteles törvényjavaslathoz. Az említett ügyfeleknek szeptemberben forduló hitei vannak, így a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően júniusi keltezéssel értesítést kaptak a korábbi, decemberi döntés alapján – közölte a Hír TV-vel a bank.

Megelőző törvénymódosítás

A magyarországi bankok előreláthatóan hatalmas veszteségeket fognak elszenvedni, első körben azért, mert a nemrég beterjesztett törvényjavaslat értelmében nem lett volna szabad árfolyamrést alkalmazniuk devizahiteles szerződéseikben, ráadásul az egyoldalú kamat- és díjemeléseiket is tisztességtelennek minősültek. Az ezekből származó anyagi károkat ügyfeleik számára meg kell majd téríteniük. Második körben a devizahitelek forintosítása fog komoly terhet jelenteni a pénzintézeteknek, erről majd ősszel alkot jogszabályt a kormány.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint lehetséges, hogy a bankok – előre látva a rájuk váró veszteségeket – még az elszámolás előtt egyoldalú kamatemeléseket hajtanak végre. A kamatemelésekből befolyó pénzt „előre betárazzák”, hogy így is csökkentsék a későbbi veszteségeket. A kormány ezért az elszámolás lezárultáig törvénymódosítással tiltaná meg a további kamatemeléseket.

Minden teher a bankokon

A miniszter jelezte azt is, hogy nem lesz szükség különadók bevezetésére a devizahitelek forintosításához. Korábban egy banki elemző azt állította, hogy a költségvetésnek pluszforrásokra lesz szüksége a devizahitelek kivezetése miatt. Varga Mihály szerint ezzel szemben "most a bankok részéről van szükség pontos elszámolásra”.