Semmi meglepő az EKB-tól

Vágólapra másolva!
A vártnak megfelelően 0,15 százalékon hagyta az eurózóna irányadó rátáját az EKB. Az euró nem reagált jelentősen a döntésre.
Vágólapra másolva!

Marad a rekordalacsony kamat

Az Európai Központi Bank nem vágta tovább az eurózóna irányadó kamatlábát, így a ráta maradt rekordalacsony szinten, 0,15 százalékon. A lépés nem okozott meglepetést, mivel a piac is arra számított, hogy a júniusi csökkentés után most megállnak a döntéshozók, és nem módosítanak tovább a kamatlábon.

Forrás: Investor.hu

Ezen túl a betéti ráta (a kereskedelmi bankok EKB-nál elhelyezett betétei után kapott kamatot meghatározó ráta) sem változott, és maradt -0,1 százalékon. Ez azt jelenti, hogy a jegybank kvázi megadóztatja a bankokat a nála elhelyezett betéteik után, így ösztönözve őket a hitelezési aktivitásuk növelésére.

A piac most Mario Draghi jegybankelnök fél háromkor kezdődő sajtótájékoztatójára vár, ahol pontos részletek is kiderülnek majd a döntésről.

Mivel a mostani döntés nem okozott meglepetést, az euró sem reagált nagy kilengésekkel rá. A dollárral szembeni árfolyam változatlanul 1,365 körül, nem sokkal másfél havi csúcsa alatt mozog.