Vágólapra másolva!
Folytatódik a csúcsdöntés az amerikai tőzsdéken a bombaerős munkaerőpiaci makroadatok, és az EKB kamatdöntése után. A Dow Jones átlépte a 17 ezer pontos szintet, és az S&P 500 is rekordot ütött. Itthon viszont csak mérsékeltebb emelkedéseket lehetett látni.
Vágólapra másolva!
  • Remek munkaerőpiaci adatok érkeztek délután az Egyesült Államokból, a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 288 ezer fővel bővült júniusban, miközben az elemzők csak 215 ezer fős növekedésre számítottak. Ezen túl a munkanélküliségi ráta is 2008 szeptembere óta nem látott alacsony szintre, 6,1 százalékra esett vissza.
  • A szerdai, szintén kedvező ADP foglalkoztatottsági adatok után lehetett sejteni, hogy a mai munkaerőpiaci adatok is pozitív meglepetést fognak okozni. A mai statisztikákra a dollár jelentős erősödéssel reagált, és az euróval szembeni árfolyama 1,36 alatt is megfordult.
  • Ezek után az európai részvényindexek is nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak, és 0,7-1 százalékos pluszt mutatnak. Ezzel pedig folytatják az elmúlt napok emelkedését, és a német DAX ismét a 10 ezer pontos szint felett mozog.
  • Az amerikai börzéken szintén jó a hangulat, 0,3-0,6 százalékos pluszokat lehet látni. Az S&P 500 ezzel ismét soha nem látott szintre került, míg a Nasdaq új 14 éves csúcsot ütött. Ráadásul a Dow Jones átvitte a lélektani 17 ezer pontos szintet, ami korábban még soha nem sikerült neki, így szintén történelmi csúcsot ütött.
  • A Függetlenség Napja miatt holnap már nem lesz kereskedés az amerikai tőzsdéken, melyek ma is csak 19 óriáig lesznek nyitva. Hétfőtől azonban a megszokott menetrend szerint fog zajlani az üzletkötés.
  • A hazai piac csak mérsékelten tudott profitálni a nemzetközi jó hangulatból. A BUX csupán 0,4 százalékos emelkedésre volt képes.
  • A blue-chipek közül a Richter 0,8 százalékot, a Magyar Telekom 0,3 százalékot, az OTP fél százalékot erősödött. A Richter ezzel új, közel öthavi csúcsra ugrott, az OTP-t pedig szlovén terjeszkedés híre is segíthette. A Mol erejéből viszont csak stagnálásra futotta.
  • A forintot segítette az euró gyengülése, így az EURHUF árfolyam 310 közelébe ereszkedett vissza. A dollárral szemben 228 körül, a svájci frankkal szemben 255 körül mozog a forint.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu