Amerikán kívül hasít igazán a Transformers

Vágólapra másolva!
Az idei év legjobb nyitását produkálta múlt héten a negyedik Transformers film az USA-ban 100 millió dolláros bevétellel. De sokkal jobban megy a filmnek Amerikán kívül, különösen Kínában, hiszen eddig a nmezetközi piacokról 200 milliót zsebelt be.
Vágólapra másolva!

Habár a legjobb idei startot produkálta a Transformers negyedik része Észak-Amerikában 100 millió dolláros jegybevétellel, a filmnek jobban megy a nemzetközi piacokon. Ugyanis az USA-n kívül eddig 200 milliót hozott, és különösen a kínai adatok lehetnek szívmelengetőknek a gyártó Paramount stúdiónak, hiszen ott majdnem annyit hozott, mint otthon (90 millió dollár).

Kína a világ második legnagyobb mozipiaca, és a Transformers mostani sikere is azt mutatja, hogy megéri a hollywoodi stúdióknak együtt működni kínai partnerekkel, mint például a China Movie Media Group (CMMG), ami a Paramount marketing partnere volt most.

A CMMG vezérigazgatója szerint egyébként a Transformers 4 lehet Kínában a legsikeresebb film, letaszítva a trónról az Avatart, ami 218 millió dollárt hozott a világ legnépesebb országában.

Egyébként a mostani hosszú hétvége az amerikai jegyértékesítéseknek is jót tehet (pénteken Függetlenség Napja miatt volt munkaszüneti nap az USA-ban). Habár az előrejelzések nem annyira derűlátóak.

A Box Office Mojo (BOM) szerdai (július 2) várakozása szerint 40 millió dollárt hozhat a Transformers ezen a hétvégén, ami elég pesszimistának tűnik, főleg úgy hogy Július 4-ét ünnepelnek az amerikaiak. A BOM-nál 60 százalékos bevétel visszaeséssel számolnak, azt valószínűsítve, hogy a Transformers is az idei szuperprodukciók második hétvégi visszaesését hozza.

Csütörtöki adatok szerint eddig 128,7 milliót szedett össze az észak-amerikai mozikasszáknál hat nap alatt. Nagy kérdés, hogy sikerül-e megugrania a filmnek az 1 milliárd dolláros álomhatárt. A második résznek ez összejött (1,12 milliárd), viszont a harmadiknak már nem (836 millió).

A gyártó Paramount filmstúdió anyavállalatának, a Viacomnak egyébként egész jól megy a tőzsdén, hiszen csúcsközelben van az árfolyama. Igaz azonban, hogy ez még mindig csak a 2014 eleji szinteket jelenti, mivel már kétszer is nagyobb korrekciót mutatott idén a részvény.

A Viacom árfolyama (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu