Nagyon utálják a fémeket

Vágólapra másolva!
Miközben már majdnem elfelejtettük, hogy van egy olyan eszközosztályunk, amit úgy hívnak, hogy nyersanyagok, a réz szép csendben áttörte a jó ideje tartó csökkenő trendvonalat. Márpedig arra nagyon érdemes odafigyelni, ha egy olyan termékben látunk fordulatot, amit már egy ideje a legtöbb befektető kerül. Ha ugyanis elkezdik venni, az rövid távon akár szép árfolyam emelkedést is generálhat. 
Vágólapra másolva!

Szóval van nekünk egy, az elmúlt évben meglehetősen mostohán kezelt nyersanyagszektorunk, és azon belül a leginkább ipari felhasználásukról ismert fémek, melyek közül a réz jóformán folyamatos lecsorgást mutatott az elmúlt pár évebn. Ennek megfelelően ki is alakult egy nagy csökkenő háromszög a grafikonon, ami a technikai elemzés nagykönyve szerint rendszerint az árfolyam jelentősebb esését vetíti előre.

Most viszont úgy tűnik, hogy a réz erre szeretne rácáfolni. Az árfolyam ugyanis az 50 napos mozgóátlag elhagyása után felfele készül áttörni a csökkenő trendvonalat, amit ha sikerül meglépnie, megnyílhat az út akár egy tekintélyesebb árfolyam emelkedés előtt. Érdemes tehát az Investor Trader ügyfeleknek résen lenni, hiszen a nemrég bevezetett Frankfurti Certifikátpiac számos lehetőséget kínál, hogy ezt a hullámot meglovagolhassuk.

A réz heti grafikonja Forrás: Tradingview, Investor.hu

Különösen érdekessé teszi a mostani helyzetet, hogy a rézzel kapcsolatban a befektetők még az árfolyam mostani emelkedése ellenére is igen pesszimisták. A spekulánsok közül sokkal többen várják még mindig az áresést, mint ahányan az emelkedésben hisznek. És pont ez az (vagyis, hogy kevesen hiszik az emelkedés lehetőségét), ami miatt akár jelentősebb árfolyam emelkedés is kibontakozhat rövid távon.

Forrás: Investor.hu

Van persze oka annak, hogy a réz most ilyen jól teljesít, és akár a korábbi rossz szériát is maga mögött hagyhatja. Egyrészt az amerikai makrogazdaságból sok jó hír érkezett a héten, másrészt a nyersanyagok elsőszámú fogyasztója, Kína is mintha ismét a növekedés jeleit mutatná. Valószínű mostanra túl sokan reszketnek már a kínai ingatlan és hitellufi kipukkanásától, hogy az állami stimulusok végül igazán pozitív növekedési meglepetést tudjanak okozni a gazdaságban.

Forrás: Investor.hu

Aki nem szeretné egyetlen termékben kockáztatni a pénzét, annak még talán egy, a kockázatokat jobban szétterítő nyersanyagalap vásárlásán is el lehet gondolkozni. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a befektetők a nyersanyagszektor egészét utálják, vagyis ha valahol, akkor ebben az eszközosztályban van tere a fordulatnak.

Forrás: Investor.hu