Vágólapra másolva!
Padlóra küldték az Erstét a bécsi tőzsdén, miután a bank rekordveszteségre figyelmeztetett a magyar és a román helyzet miatt. De nem csak az Erstét, hanem a Raiffeisen és az OTP részvéyneit is adták a befektetők.
Vágólapra másolva!
  • Az Erste került a fókuszba ma tőzsdei hírportálokon, miután a bank tegnap este óriási veszteségekre figyelmeztetett. Záráshoz közeledve 15 százalék feletti zuhanásban van az árfolyama. A nap során folyamatosan érkeztek a részvényre vonatkozó ajánlás leminősítések.
  • Négy elemző is lejjebb vitte ajánlását ma, és főleg tartás vagy eladás a javaslat a részvényekre. Kivétel a Deutsche Bank elemzője, aki szerint továbbra is venni érdemes a papírt, és 30 euró a célára.
  • Az Erste egyébként közleményben tudatta, hogy kitartanak mind Magyarország, mind pedig Románia mellett, és nem távoznak. Egyébként a vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy ő szívesen maradna továbbra is az Erste élén.
  • A Raiffeisen is kapott egyet és négy százalékos mínuszban készül zárni, vagyis nem hatottak a nyugtató szavak.
  • Az OTP-t is megtalálták ma az eladók az Erste bejelentése miatt. Végül 1,7 százalékos mínuszban zárt a magyar bankpapír (4239 forint), vagyis zárásra magára talált kicsit a részvény a nap közben 3 százalék feletti esésben is járt. Egyébként megszavazta a Parlament a devizahiteles csomagot, ami annak kihirdetését követő 8. napon lép majd életbe.
  • Az árfolyamrés, és az egyoldalú szerződésmódosítások így semmisnek bizonyulnak, ám a pontos elszámolásról és a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslat csak szeptemberben készülhet el.
  • A többi blue-chipnek sem ment jól, a Mol 0,9 százalékos mínuszban zárt (11 990 forint), míg a Richter 0,5 százalékkal került lejjebb (4360 forint). A Magyar Telekom pedig nem mozdult végül csütörtöki záróárától (347 forint).
  • Megvették viszont a PannErgy részvényeit délután (+2,3%, 317 forint), a csütörtöki nagyobb zakót követően. Szerepe lehetett ebben, hogy ma bejelentette a cég, hogy végéhez közeledik a miskolci projekt megvalósítása. Vagyis a tervek szerint halad a projekt, és akár már augusztusban átadhatják, és így megvalósulhat az eredeti tervekben szereplő 780 ezer GJ-os primer hőleadás.
  • A nyugat-európai piacokon nem volt ma nagy aktivitás az amerikai szünnap miatt, visszafogottabb mínuszokat lehet látni a főbb tőzsdéken. Alulteljesít a milánói börze,a mi több mint egy százalékkal halad lefelé.